Αναζήτηση
  • EAEP CORFU

Ακολουθώντας τον Ιησού (Α)

Ενημερώθηκε: Μαρ 15


Περιεχόμενα


Μάθημα Α1: Πώς θα αλλάξετε τον εαυτό σας

Εισαγωγή:

1: Αλλάξτε τον σκοπό σας στη ζωή

1.1: Αγάπη και αφοσίωση στον Θεό

1.2: Μίμηση του Χριστού

1.3: Επιθυμία για αιώνια ζωή, όχι αιώνια τιμωρία

2: Με τη βοήθεια του Θεού, μπορούμε να αλλάξουμε

3: Μελετήστε τη Βίβλο για αυτά που προσπαθείτε να αλλάξετε

4: Μετάνοια από την αμαρτία

5: Ανάπτυξη σχεδίου δράσης.

6: Προσεύχεστε τακτικά

6.1: Το παιδί του Θεού πρέπει να προσεύχεται για συγχώρεση

6.2: Μετά πρέπει να προσεύχεται για να αλλάξει με τη βοήθεια του Θεού

7: Ζητήστε βοήθεια από άλλους Χριστιανούς

8: Να εκτελείτε με επιμέλεια αυτό που είναι σωστό

9: Αντικαταστήστε τις κακές συνήθειες με καλές

9.1: Να σκέφτεστε καλές σκέψεις

9.2: Αντικαταστήστε το κακό με το καλό

9.3: Προσέξτε με ποιους κάνετε παρέα

9.4: Ομολογήστε τα λάθη σας

9.5: Ζητήστε βοήθεια από τον Κύριο δια της προσευχής

10: Αποφύγετε τον πειρασμό.

11: Αντιμετωπίστε μια μέρα κάθε φορά

12: Να είστε υπομονετικοί

Συμπέρασμα

Μάθημα Α1: Πώς θα αλλάξετε τον εαυτό σας


Εισαγωγή:


1036 Εφεσ 4:22-24 να απεκδυθήτε τον παλαιόν άνθρωπον τον κατά την προτέραν διαγωγήν, τον φθειρόμενον κατά τας απατηλάς επιθυμίας, 23 και να ανανεόνησθε εις το πνεύμα του νοός σας 24 και να ενδυθήτε τον νέον άνθρωπον, τον κτισθέντα κατά Θεόν εν δικαιοσύνη και οσιότητι της αληθείας.


Είχατε ποτέ δυσκολία να αλλάξετε μια συνήθεια; Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που έχουμε πολλές συνήθειες. Τείνουμε να συνεχίζουμε να ενεργούμε όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στο παρελθόν. Όπως ένα ποτάμι που ρέει μέσα από ένα φαράγγι, όσο περισσότερο συνεχίζεται η συνήθεια, τόσο βαθύτερα γίνεται ριζωμένο και τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξει. Αυτό ισχύει για όλες τις συνήθειες, καλές ή κακές.


Η σημασία μιας συνήθειας εξαρτάται από τις συνέπειές της. Η χρήση ηρωίνης, για παράδειγμα, έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από το δάγκωμα των νυχιών. Οι πιο σημαντικές συνήθειες είναι εκείνες που έχουν αιώνιες συνέπειες.


Η παραπάνω περικοπή, δείχνει ότι όταν γνωρίσουμε τον Χριστό, θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο τρόπο της ζωής μας. Παλιές πρακτικές και στάσεις θα αντικατασταθούν από νέες. Θα μάθουμε λοιπόν καλές συνήθειες όπως η μελέτη της Βίβλου, η προσευχή, ο εκκλησιασμός, η διδασκαλία κλπ. Η γνωριμία μας με τον Χριστό, θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε επίσης τις κακές συνήθειες όπως την κακή γλώσσα, την ανεξέλεγκτη ιδιοσυγκρασία, τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά, το ποτό, τα κουτσομπολιά, το ψέμα, την πορνογραφία, τη παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα κλπ.


1056 Β’ Τιμ 3:16-17 Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, 17 διά να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν.


Πρέπει να γνωρίζουμε, όχι μόνο τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, αλλά πώς να τις κάνουμε. Η αλλαγή δεν έρχεται εύκολα. Η Αγία Γραφή μας παρέχει όλη την καθοδήγηση που χρειαζόμαστε. Ας μελετήσουμε 12 συγκεκριμένα, πρακτικά βήματα που δίνει η Βίβλος για να μας δείξει πώς να αλλάξουμε για να γίνουμε αυτό που θέλει ο Θεός.1: Αλλάξτε τον σκοπό σας στη ζωή. (<αρχή)


Για κάθε περίσταση που χρειάζεται κανείς να πάρει μεγάλες αποφάσεις στη ζωή του, είναι πολύ σημαντικό να έχει κίνητρο. Είναι πιο πιθανό να ξυπνήσει κάποιος που κοιμάται, εάν το σπίτι του πιάσει φωτιά από το να θυμηθεί ότι δεν έχει βουρτσίσει τα δόντια του. Οι Χριστιανοί έχουν μερικά από τα ισχυρότερα κίνητρα για αλλαγή. Ας εξετάσουμε μερικά:


1.1: Αγάπη και αφοσίωση στον Θεό (<αρχή)


1082 Α’ Ιωα 4:9-10 Εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού προς ημάς, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέστειλεν ο Θεός εις τον κόσμον, διά να ζήσωμεν δι' αυτού. 10 Εν τούτω είναι η αγάπη, ουχί ότι ημείς ηγαπήσαμεν τον Θεόν, αλλ' ότι αυτός ηγάπησεν ημάς και απέστειλε τον Υιόν αυτού ιλασμόν περί των αμαρτιών ημών.


1083 Α’ Ιωα 4:19 Ημείς αγαπώμεν αυτόν, διότι αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς.


Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του, είναι η αγάπη του Θεού. Όποιος συνειδητοποιεί ότι ο μέγας και φοβερός Θεός που έχει φτιάξει τον Ουρανό και τη Γη, μας αγάπησε τόσο πολύ ώστε να θυσιάσει τον μονογενή του Γιό, δεν είναι πια δυνατόν να συνεχίζει να τον λυπεί με την αμαρτία. Οι πιστοί εννοούμε ότι ενώ είμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Θεός μας αγάπησε έτσι κι αλλιώς και ο Χριστός πήγε στο Σταυρό για εμάς. Έτσι δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σε αυτή την αγάπη και ανταποκρίνεται, αγαπώντας με τη σειρά του τον Θεό.


1083 Α’ Ιωα 5:3 Διότι αύτη είναι η αγάπη του Θεού, το να φυλάττωμεν τας εντολάς αυτού· και αι εντολαί αυτού βαρείαι δεν είναι.


Καθώς ο πιστός προχωρά στη μελέτη της Γραφής του, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για το εκφρασμένο θέλημα του άπειρου Θεού, δοσμένο με ένα τρόπο απλό που να μπορούν όλοι να το καταλαβαίνουν. Έτσι διαβάζοντας τα παραπάνω εδάφια, καταλαβαίνουμε ότι ό Θεός μας κάνει ξεκάθαρο ότι όποιος λέει ότι αγαπάει τον Θεό, πρέπει ταυτόχρονα αν εκτελεί


1024 Β’ Κορ 8:5 και ουχί μόνον καθώς ηλπίσαμεν, αλλ' εαυτούς έδωκαν πρώτον εις τον Κύριον και εις ημάς διά θελήματος του Θεού,


Η αδελφοί στην εκκλησία της Μακεδονίας, βοήθησαν τους αδελφούς στην Ιουδαία που περνούσαν μια περίοδο μεγάλης πείνας. Ο άνθρωπος που έχει παραδοθεί πρώτα στον Κύριο, είναι εύκολο να μεταδίδει στα αδέλφια του από τα υλικά αγαθά που έχει.


Σκέψη: Γιατί είναι δύσκολο να αλλάξουμε μια συγκεκριμένη βλαβερή συνήθεια εάν δεν είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υπηρεσία του Θεού;


Εάν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τον εαυτό σας, μάθετε να εκτιμάτε τις ευλογίες και το έλεος του Θεού. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις παρακάτω περικοπές:


1003 Ρωμ 12:1-2 Σας παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσητε τα σώματά σας θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον εις τον Θεόν, ήτις είναι η λογική σας λατρεία, 2 και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον.


Ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί τη φράση “σας παρακαλώ” θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική θεωρεί την περικοπή που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο άνθρωπος του Θεού δεν πρέπει να ακολουθεί τις συνήθειες αυτού του κόσμου. Δεν πρέπει δηλαδή να συμμορφώνεται με τον αιώνα αυτό, αλλά να μεταμορφώνεται από μία σαρκική σε μία πνευματική υπόσταση. αυτό μπορεί να γίνει μόνο δια των οικτιρμών του Θεού, δηλαδή μόνο με άνωθεν ενέργεια η οποία είναι ικανή να ανακαινίσει το νου του ανθρώπου. Όπως είδαμε παραπάνω πρώτος Ο Κύριος μας αγάπησε και εμείς συγκλονισμένοι από αυτήν την αγάπη, τους οικτιρμούς του Θεού, επιτρέψαμε στον κύριο να μας αλλάξει το τρόπο σκέψης εντελώς. Από κει και πέρα ο άνθρωπος θέλει να εκτελεί το θέλημα του Θεού που είναι πάντα αγαθό, ευάρεστο και τέλειο.


951 Ιωα 14:15 Εάν με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε.


Ας μη πλανηθούμε ποτέ με τη σκέψη ότι αγαπάμε τον Θεό ενώ η ζωή μας, ο τρόπος μας και οι πράξεις μας μαρτυρούν το αντίθετο. Δεν είμαστε αυτό που λέμε ότι είμαστε, ούτε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, ούτε αυτό που προσπαθούμε πολλές φορές να δείξουμε ότι είμαστε. Στην πραγματικότητα είμαστε αυτό που πράττουμε. Όποιος νομίζει ότι αγαπάει τον Θεό, πρέπει να εκτελεί τις εντολές του. Οτιδήποτε παραβαίνει αυτό τον νόμο, βγάζει τον άνθρωπο εκτός θελήματος Θεού.
1.2: Μίμηση του Χριστού (<αρχή)

Οι άνθρωποι συχνά παρακινούνται από την επιθυμία να μιμηθούν τους ήρωες που θαυμάζουν.


908 Λουκ 6:40 Δεν είναι μαθητής ανώτερος του διδασκάλου αυτού· πας δε τετελειοποιημένος θέλει είσθαι ως ο διδάσκαλος αυτού.


Ο στόχος ενός μαθητή του Χριστού δεν μπορεί να είναι να γίνει πλούσιος, να γίνει διάσημος και να δοξαστεί απο τους ανθρώπους, αλλά να γίνει σαν τον Ιησού.


1075 Α’ Πετ 2:21 Διότι εις τούτο προσεκλήθητε, επειδή και ο Χριστός έπαθεν υπέρ υμών, αφίνων παράδειγμα εις υμάς διά να ακολουθήσητε τα ίχνη αυτού· 22 όστις αμαρτίαν δεν έκαμεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού.


Η ζωή που αξίζει περισσότερο να μιμηθείς, είναι αυτή του Ιησού. Αν και έχουμε αρκετά πρότυπα αγίων ανθρώπων μέσα στη Βίβλο που καλούμαστε να μιμηθούμε, τελικά το μεγάλο μας πρότυπο είναι ο Χριστός.


863 Ματθ 16:24 Τότε ο Ιησούς είπε προς τους μαθητάς αυτού· Εάν τις θέλη να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού και ας με ακολουθή. 25 Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν· και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρεί αυτήν. 26 Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού; 27 Διότι μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των αγγέλων αυτού, και τότε θέλει αποδώσει εις έκαστον κατά την πράξιν αυτού.


Αν δεν είμαστε έτοιμοι να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσουμε το σταυρό μας και να ακολουθήσουμε τον Κύριο, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να του μοιάσουμε και να ελευθερωθούμε από τα βαρίδια αυτού του κόσμου που μας κρατούν δέσμιους μέσα στα Πάθη και τις επιθυμίες και μακριά από την αιώνια ζωή. όποιος προσπαθήσει να ζήσει τη ζωή του μακριά από το Χριστό στην πραγματικότητα θα χάσει την αιώνια ζωή. Αν κάποιος πλανηθεί και απομακρυνθεί από τον Ιησού Χριστό επειδή φοβάται τις θυσίες που θα πρέπει να κάνει, ας μάθει ότι τις περισσότερες από αυτές τις θυσίες, στην πραγματικότητα δεν θα χρειαζόταν ποτέ να της κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάποιος φύγει από αυτό τον κόσμο χωρίς Χριστό και καταλήξει στην αιώνια κόλαση, τότε δεν θα μπορεί να δώσει τίποτα για αντάλλαγμα της ψυχής του. ας θυμόμαστε ότι μία μέρα ο Θεός να ανταποδώσει στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τα έργα του.


1029 Γαλ 2:20 Μετά του Χριστού συνεσταυρώθην· ζω δε ουχί πλέον εγώ, αλλ' ο Χριστός ζη εν εμοί· καθ' ο δε τώρα ζω εν σαρκί, ζω εν τη πίστει του Υιού του Θεού, όστις με ηγάπησε και παρέδωκεν εαυτόν υπέρ εμού.


Πρέπει να μιμούμαστε τον Ιησού Χριστό και να ταυτιζόμαστε μαζί του, εμβαθύνοντας στην αγάπη του και στον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος θυσιάστηκε για όλους μας. Εμείς τώρα καλούμαστε να θυσιάσουμε μόνο τα πάθη μας και τις επιθυμίες μας για να λάβουμε την ίδια τη Σωτηρία μας. η ταύτιση μας με τον Ιησού Χριστό μπορεί να φτάσει σε σημείο ώστε να μπορούμε και εμείς να λέμε δεν ζούμε εμείς αλλάζει ο Χριστός μέσα μας. Σταυροθήκαμε μαζί με τον Ιησού Χριστό, του μοιάσαμε σε όλα. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε κάποια δύσκολη απόφαση στη ζωή μας, μπορούμε να αναρωτιόμαστε "Τι θα έκανε ο Ιησούς;", και να κάνουμε και εμείς το ίδιο1.3: Επιθυμία για αιώνια ζωή, όχι αιώνια τιμωρία (<αρχή)


1013 Α’ Κορ 9:24 Δεν εξεύρετε ότι οι τρέχοντες εν τω σταδίω πάντες μεν τρέχουσιν, εις όμως λαμβάνει το βραβείον; ούτω τρέχετε, ώστε να λάβητε αυτό. 25 Πας δε ο αγωνιζόμενος εις πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν διά να λάβωσι φθαρτόν στέφανον, ημείς δε άφθαρτον. 26 Εγώ λοιπόν ούτω τρέχω, ουχί ως αβεβαίως, ούτω πυγμαχώ, ουχί ως κτυπών το