top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαEAEP CORFU

Ακολουθώντας τον Ιησού (Α)

Έγινε ενημέρωση: 15 Μαρ 2021


Περιεχόμενα


Μάθημα Α1: Πώς θα αλλάξετε τον εαυτό σας

Εισαγωγή:

1: Αλλάξτε τον σκοπό σας στη ζωή

1.1: Αγάπη και αφοσίωση στον Θεό

1.2: Μίμηση του Χριστού

1.3: Επιθυμία για αιώνια ζωή, όχι αιώνια τιμωρία

2: Με τη βοήθεια του Θεού, μπορούμε να αλλάξουμε

3: Μελετήστε τη Βίβλο για αυτά που προσπαθείτε να αλλάξετε

4: Μετάνοια από την αμαρτία

5: Ανάπτυξη σχεδίου δράσης.

6: Προσεύχεστε τακτικά

6.1: Το παιδί του Θεού πρέπει να προσεύχεται για συγχώρεση

6.2: Μετά πρέπει να προσεύχεται για να αλλάξει με τη βοήθεια του Θεού

7: Ζητήστε βοήθεια από άλλους Χριστιανούς

8: Να εκτελείτε με επιμέλεια αυτό που είναι σωστό

9: Αντικαταστήστε τις κακές συνήθειες με καλές

9.1: Να σκέφτεστε καλές σκέψεις

9.2: Αντικαταστήστε το κακό με το καλό

9.3: Προσέξτε με ποιους κάνετε παρέα

9.4: Ομολογήστε τα λάθη σας

9.5: Ζητήστε βοήθεια από τον Κύριο δια της προσευχής

10: Αποφύγετε τον πειρασμό.

11: Αντιμετωπίστε μια μέρα κάθε φορά

12: Να είστε υπομονετικοί

Συμπέρασμα

Μάθημα Α1: Πώς θα αλλάξετε τον εαυτό σας


Εισαγωγή:


1036 Εφεσ 4:22-24 να απεκδυθήτε τον παλαιόν άνθρωπον τον κατά την προτέραν διαγωγήν, τον φθειρόμενον κατά τας απατηλάς επιθυμίας, 23 και να ανανεόνησθε εις το πνεύμα του νοός σας 24 και να ενδυθήτε τον νέον άνθρωπον, τον κτισθέντα κατά Θεόν εν δικαιοσύνη και οσιότητι της αληθείας.


Είχατε ποτέ δυσκολία να αλλάξετε μια συνήθεια; Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που έχουμε πολλές συνήθειες. Τείνουμε να συνεχίζουμε να ενεργούμε όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στο παρελθόν. Όπως ένα ποτάμι που ρέει μέσα από ένα φαράγγι, όσο περισσότερο συνεχίζεται η συνήθεια, τόσο βαθύτερα γίνεται ριζωμένο και τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξει. Αυτό ισχύει για όλες τις συνήθειες, καλές ή κακές.


Η σημασία μιας συνήθειας εξαρτάται από τις συνέπειές της. Η χρήση ηρωίνης, για παράδειγμα, έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από το δάγκωμα των νυχιών. Οι πιο σημαντικές συνήθειες είναι εκείνες που έχουν αιώνιες συνέπειες.


Η παραπάνω περικοπή, δείχνει ότι όταν γνωρίσουμε τον Χριστό, θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο τρόπο της ζωής μας. Παλιές πρακτικές και στάσεις θα αντικατασταθούν από νέες. Θα μάθουμε λοιπόν καλές συνήθειες όπως η μελέτη της Βίβλου, η προσευχή, ο εκκλησιασμός, η διδασκαλία κλπ. Η γνωριμία μας με τον Χριστό, θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε επίσης τις κακές συνήθειες όπως την κακή γλώσσα, την ανεξέλεγκτη ιδιοσυγκρασία, τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά, το ποτό, τα κουτσομπολιά, το ψέμα, την πορνογραφία, τη παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα κλπ.


1056 Β’ Τιμ 3:16-17 Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, 17 διά να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν.


Πρέπει να γνωρίζουμε, όχι μόνο τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, αλλά πώς να τις κάνουμε. Η αλλαγή δεν έρχεται εύκολα. Η Αγία Γραφή μας παρέχει όλη την καθοδήγηση που χρειαζόμαστε. Ας μελετήσουμε 12 συγκεκριμένα, πρακτικά βήματα που δίνει η Βίβλος για να μας δείξει πώς να αλλάξουμε για να γίνουμε αυτό που θέλει ο Θεός.1: Αλλάξτε τον σκοπό σας στη ζωή. (<αρχή)


Για κάθε περίσταση που χρειάζεται κανείς να πάρει μεγάλες αποφάσεις στη ζωή του, είναι πολύ σημαντικό να έχει κίνητρο. Είναι πιο πιθανό να ξυπνήσει κάποιος που κοιμάται, εάν το σπίτι του πιάσει φωτιά από το να θυμηθεί ότι δεν έχει βουρτσίσει τα δόντια του. Οι Χριστιανοί έχουν μερικά από τα ισχυρότερα κίνητρα για αλλαγή. Ας εξετάσουμε μερικά:


1.1: Αγάπη και αφοσίωση στον Θεό (<αρχή)


1082 Α’ Ιωα 4:9-10 Εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού προς ημάς, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέστειλεν ο Θεός εις τον κόσμον, διά να ζήσωμεν δι' αυτού. 10 Εν τούτω είναι η αγάπη, ουχί ότι ημείς ηγαπήσαμεν τον Θεόν, αλλ' ότι αυτός ηγάπησεν ημάς και απέστειλε τον Υιόν αυτού ιλασμόν περί των αμαρτιών ημών.


1083 Α’ Ιωα 4:19 Ημείς αγαπώμεν αυτόν, διότι αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς.


Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του, είναι η αγάπη του Θεού. Όποιος συνειδητοποιεί ότι ο μέγας και φοβερός Θεός που έχει φτιάξει τον Ουρανό και τη Γη, μας αγάπησε τόσο πολύ ώστε να θυσιάσει τον μονογενή του Γιό, δεν είναι πια δυνατόν να συνεχίζει να τον λυπεί με την αμαρτία. Οι πιστοί εννοούμε ότι ενώ είμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Θεός μας αγάπησε έτσι κι αλλιώς και ο Χριστός πήγε στο Σταυρό για εμάς. Έτσι δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σε αυτή την αγάπη και ανταποκρίνεται, αγαπώντας με τη σειρά του τον Θεό.


1083 Α’ Ιωα 5:3 Διότι αύτη είναι η αγάπη του Θεού, το να φυλάττωμεν τας εντολάς αυτού· και αι εντολαί αυτού βαρείαι δεν είναι.


Καθώς ο πιστός προχωρά στη μελέτη της Γραφής του, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για το εκφρασμένο θέλημα του άπειρου Θεού, δοσμένο με ένα τρόπο απλό που να μπορούν όλοι να το καταλαβαίνουν. Έτσι διαβάζοντας τα παραπάνω εδάφια, καταλαβαίνουμε ότι ό Θεός μας κάνει ξεκάθαρο ότι όποιος λέει ότι αγαπάει τον Θεό, πρέπει ταυτόχρονα αν εκτελεί


1024 Β’ Κορ 8:5 και ουχί μόνον καθώς ηλπίσαμεν, αλλ' εαυτούς έδωκαν πρώτον εις τον Κύριον και εις ημάς διά θελήματος του Θεού,


Η αδελφοί στην εκκλησία της Μακεδονίας, βοήθησαν τους αδελφούς στην Ιουδαία που περνούσαν μια περίοδο μεγάλης πείνας. Ο άνθρωπος που έχει παραδοθεί πρώτα στον Κύριο, είναι εύκολο να μεταδίδει στα αδέλφια του από τα υλικά αγαθά που έχει.


Σκέψη: Γιατί είναι δύσκολο να αλλάξουμε μια συγκεκριμένη βλαβερή συνήθεια εάν δεν είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υπηρεσία του Θεού;


Εάν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τον εαυτό σας, μάθετε να εκτιμάτε τις ευλογίες και το έλεος του Θεού. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις παρακάτω περικοπές:


1003 Ρωμ 12:1-2 Σας παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσητε τα σώματά σας θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον εις τον Θεόν, ήτις είναι η λογική σας λατρεία, 2 και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον.


Ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί τη φράση “σας παρακαλώ” θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική θεωρεί την περικοπή που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο άνθρωπος του Θεού δεν πρέπει να ακολουθεί τις συνήθειες αυτού του κόσμου. Δεν πρέπει δηλαδή να συμμορφώνεται με τον αιώνα αυτό, αλλά να μεταμορφώνεται από μία σαρκική σε μία πνευματική υπόσταση. αυτό μπορεί να γίνει μόνο δια των οικτιρμών του Θεού, δηλαδή μόνο με άνωθεν ενέργεια η οποία είναι ικανή να ανακαινίσει το νου του ανθρώπου. Όπως είδαμε παραπάνω πρώτος Ο Κύριος μας αγάπησε και εμείς συγκλονισμένοι από αυτήν την αγάπη, τους οικτιρμούς του Θεού, επιτρέψαμε στον κύριο να μας αλλάξει το τρόπο σκέψης εντελώς. Από κει και πέρα ο άνθρωπος θέλει να εκτελεί το θέλημα του Θεού που είναι πάντα αγαθό, ευάρεστο και τέλειο.


951 Ιωα 14:15 Εάν με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε.


Ας μη πλανηθούμε ποτέ με τη σκέψη ότι αγαπάμε τον Θεό ενώ η ζωή μας, ο τρόπος μας και οι πράξεις μας μαρτυρούν το αντίθετο. Δεν είμαστε αυτό που λέμε ότι είμαστε, ούτε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, ούτε αυτό που προσπαθούμε πολλές φορές να δείξουμε ότι είμαστε. Στην πραγματικότητα είμαστε αυτό που πράττουμε. Όποιος νομίζει ότι αγαπάει τον Θεό, πρέπει να εκτελεί τις εντολές του. Οτιδήποτε παραβαίνει αυτό τον νόμο, βγάζει τον άνθρωπο εκτός θελήματος Θεού.
1.2: Μίμηση του Χριστού (<αρχή)

Οι άνθρωποι συχνά παρακινούνται από την επιθυμία να μιμηθούν τους ήρωες που θαυμάζουν.


908 Λουκ 6:40 Δεν είναι μαθητής ανώτερος του διδασκάλου αυτού· πας δε τετελειοποιημένος θέλει είσθαι ως ο διδάσκαλος αυτού.


Ο στόχος ενός μαθητή του Χριστού δεν μπορεί να είναι να γίνει πλούσιος, να γίνει διάσημος και να δοξαστεί απο τους ανθρώπους, αλλά να γίνει σαν τον Ιησού.


1075 Α’ Πετ 2:21 Διότι εις τούτο προσεκλήθητε, επειδή και ο Χριστός έπαθεν υπέρ υμών, αφίνων παράδειγμα εις υμάς διά να ακολουθήσητε τα ίχνη αυτού· 22 όστις αμαρτίαν δεν έκαμεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού.


Η ζωή που αξίζει περισσότερο να μιμηθείς, είναι αυτή του Ιησού. Αν και έχουμε αρκετά πρότυπα αγίων ανθρώπων μέσα στη Βίβλο που καλούμαστε να μιμηθούμε, τελικά το μεγάλο μας πρότυπο είναι ο Χριστός.


863 Ματθ 16:24 Τότε ο Ιησούς είπε προς τους μαθητάς αυτού· Εάν τις θέλη να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού και ας με ακολουθή. 25 Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν· και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρεί αυτήν. 26 Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού; 27 Διότι μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των αγγέλων αυτού, και τότε θέλει αποδώσει εις έκαστον κατά την πράξιν αυτού.


Αν δεν είμαστε έτοιμοι να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσουμε το σταυρό μας και να ακολουθήσουμε τον Κύριο, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να του μοιάσουμε και να ελευθερωθούμε από τα βαρίδια αυτού του κόσμου που μας κρατούν δέσμιους μέσα στα Πάθη και τις επιθυμίες και μακριά από την αιώνια ζωή. όποιος προσπαθήσει να ζήσει τη ζωή του μακριά από το Χριστό στην πραγματικότητα θα χάσει την αιώνια ζωή. Αν κάποιος πλανηθεί και απομακρυνθεί από τον Ιησού Χριστό επειδή φοβάται τις θυσίες που θα πρέπει να κάνει, ας μάθει ότι τις περισσότερες από αυτές τις θυσίες, στην πραγματικότητα δεν θα χρειαζόταν ποτέ να της κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάποιος φύγει από αυτό τον κόσμο χωρίς Χριστό και καταλήξει στην αιώνια κόλαση, τότε δεν θα μπορεί να δώσει τίποτα για αντάλλαγμα της ψυχής του. ας θυμόμαστε ότι μία μέρα ο Θεός να ανταποδώσει στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τα έργα του.


1029 Γαλ 2:20 Μετά του Χριστού συνεσταυρώθην· ζω δε ουχί πλέον εγώ, αλλ' ο Χριστός ζη εν εμοί· καθ' ο δε τώρα ζω εν σαρκί, ζω εν τη πίστει του Υιού του Θεού, όστις με ηγάπησε και παρέδωκεν εαυτόν υπέρ εμού.


Πρέπει να μιμούμαστε τον Ιησού Χριστό και να ταυτιζόμαστε μαζί του, εμβαθύνοντας στην αγάπη του και στον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος θυσιάστηκε για όλους μας. Εμείς τώρα καλούμαστε να θυσιάσουμε μόνο τα πάθη μας και τις επιθυμίες μας για να λάβουμε την ίδια τη Σωτηρία μας. η ταύτιση μας με τον Ιησού Χριστό μπορεί να φτάσει σε σημείο ώστε να μπορούμε και εμείς να λέμε δεν ζούμε εμείς αλλάζει ο Χριστός μέσα μας. Σταυροθήκαμε μαζί με τον Ιησού Χριστό, του μοιάσαμε σε όλα. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε κάποια δύσκολη απόφαση στη ζωή μας, μπορούμε να αναρωτιόμαστε "Τι θα έκανε ο Ιησούς;", και να κάνουμε και εμείς το ίδιο1.3: Επιθυμία για αιώνια ζωή, όχι αιώνια τιμωρία (<αρχή)


1013 Α’ Κορ 9:24 Δεν εξεύρετε ότι οι τρέχοντες εν τω σταδίω πάντες μεν τρέχουσιν, εις όμως λαμβάνει το βραβείον; ούτω τρέχετε, ώστε να λάβητε αυτό. 25 Πας δε ο αγωνιζόμενος εις πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν διά να λάβωσι φθαρτόν στέφανον, ημείς δε άφθαρτον. 26 Εγώ λοιπόν ούτω τρέχω, ουχί ως αβεβαίως, ούτω πυγμαχώ, ουχί ως κτυπών τον αέρα, 27 αλλά δαμάζω το σώμα μου και δουλαγωγώ, μήπως εις άλλους κηρύξας εγώ γείνω αδόκιμος.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή των αθλητών είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της συγκεκριμένης διατροφής της Καθημερινής διπλής προπονήσεις και της αποφυγής βλαβερών συνηθειών όπως το αλκοόλ το κάπνισμα το ξενύχτι και άλλα. Οι αθλητές εγκρατεύονται και προσέχουν για να αποκτήσουν ένα φθαρτό βραβείο. Έτσι ακριβώς και οι χριστιανοί, αν πραγματικά έχουν αγαπήσει τον Θεό, τότε έχουν ισχυρό κίνητρο για να τερματίσουν το δρόμο τους και να κατακτήσουν όχι ένα φθαρτό βραβείο, αλλά την άφθαρτη κληρονομιά, την αιώνια ζωή.


1040 Φιλπ 3:12 Ουχί ότι έλαβον ήδη το βραβείον ή έγεινα ήδη τέλειος, τρέχω όμως κατόπιν, ίσως λάβω αυτό, διά το οποίον και ελήφθην υπό του Ιησού Χριστού. 13 Αδελφοί, εγώ δεν στοχάζομαι εμαυτόν ότι έλαβον αυτό· αλλ' εν πράττω· τα μεν οπίσω λησμονών, εις δε τα έμπροσθεν επεκτεινόμενος, 14 τρέχω προς τον σκοπόν διά το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού.


Έτσι ο Παύλος έχοντας στο μυαλό του τον αιώνιο στόχο της βασιλείας των ουρανών, δαμάζει το σώμα του, εγκρατεύεται, και τρέχει για να κατακτήσει το βραβείο για το οποίο τον είχε καλέσει ο Θεός.


Σκέψη: Γιατί η έλλειψη κινήτρων θα εμπόδιζε τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αλλάξουν ώστε να ευχαριστήσουν τον Θεό;


1070 Ιακ 1:12 Μακάριος ο άνθρωπος, όστις υπομένει πειρασμόν· διότι αφού δοκιμασθή, θέλει λάβει τον στέφανον της ζωής, τον οποίον υπεσχέθη ο Κύριος εις τους αγαπώντας αυτόν.


1043 Κολ 3:1 Εάν λοιπόν συνανέστητε μετά του Χριστού, τα άνω ζητείτε, όπου είναι ο Χριστός καθήμενος εν δεξιά του Θεού, 2 τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης. 3 Διότι απεθάνετε, και η ζωή σας είναι κεκρυμμένη μετά του Χριστού εν τω Θεώ· 4 όταν ο Χριστός, η ζωή ημών, φανερωθή, τότε και σεις μετ' αυτού θέλετε φανερωθή εν δόξη. 5 Νεκρώσατε λοιπόν τα μέλη σας τα επί της γης, πορνείαν, ακαθαρσίαν, πάθος, επιθυμίαν κακήν και την πλεονεξίαν, ήτις είναι ειδωλολατρεία, 6 διά τα οποία έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας, 7 εις τα οποία και σεις περιεπατήσατέ ποτέ, ότε εζήτε εν αυτοίς· 8 τώρα όμως απορρίψατε και σεις ταύτα πάντα, οργήν, θυμόν, κακίαν, βλασφημίαν, αισχρολογίαν εκ του στόματός σας· 9 μη ψεύδεσθε εις αλλήλους, αφού απεξεδύθητε τον παλαιόν άνθρωπον μετά των πράξεων αυτού 10 και ενεδύθητε τον νέον, τον ανακαινιζόμενον εις επίγνωσιν κατά την εικόνα του κτίσαντος αυτόν,


Όπως είπαμε και παραπάνω αν θεωρούμε τους εαυτούς μας αναγεννημένους, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αναστηθεί καθώς ήμασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτημάτων μας. Αν λοιπόν πράγματι έχουμε αναστηθεί μαζί με το Χριστό, τότε τα μάτια μας είναι στραμμένα στον ουρανό και οι σκέψεις μας θα τρέχουν στην Ουράνια πατρίδα μας. Όπως ο Παύλος έλεγε ότι ο Χριστός ζει μέσα του, έτσι και όλοι οι πιστοί θα νεκρώνουν τη σάρκα τους μαζί με τις επιθυμίες με όποια μορφή και αν έχουν αυτές, γνωρίζοντας ότι η ανταμοιβή της αμαρτίας είναι αιώνιος θάνατος.


1078 B’ Πετ 1:10 Διά τούτο, αδελφοί, επιμελήθητε περισσότερον να κάμητε βεβαίαν την κλήσιν και την εκλογήν σας· διότι ταύτα κάμνοντες δεν θέλετε πταίσει ποτέ. 11 Διότι ούτω θέλει σας δοθή πλουσίως η είσοδος εις την αιώνιον βασιλείαν του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού.


Το Άγιο Πνεύμα καλεί τους πιστούς να είναι επιμελείς με την Σωτηρία τους, να πάρουν σταθερές αποφάσεις, να εκλέγουν την εν Θεώ ζωή, και έτσι να σιγουρευτούν ότι θα εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών.


Όταν δυσκολευόμαστε να κάνουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας κατά το θέλημα του Θεού, ας σκεφτούμε την αγάπη του Θεού για εμάς, τη σημασία του να είμαστε σαν τον Χριστό και το αιώνιο πεπρωμένο μας.2: Με τη βοήθεια του Θεού, μπορούμε να αλλάξουμε (<αρχή)


587 Παρ 4:23 Μετά πάσης φυλάξεως φύλαττε την καρδίαν σου· διότι εκ ταύτης προέρχονται αι εκβάσεις της ζωής.


Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε συνεχώς τη κατάσταση της καρδιάς μας. Από αυτήν, προέρχονται οι λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας. Φυσικά εδώ ο θεός δεν εννοεί ως καρδιά το κομμάτι αυτό της σάρκας που λειτουργεί ως αντλία αίματος, αλλά τον εσωτερικό άνθρωπο, το κέντρο της ύπαρξης του, δηλαδή το πνεύμα του. Είναι εκεί ακριβώς που γίνονται όλες οι μάχες και είναι εκεί που θα κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον του διαβόλου, των επιθυμιών και της αμαρτίας. Ο σοβαρός Χριστιανός πού θέλει να πάει στον ουρανό, γνωρίζει καλά την καρδιά του, ξέρει τις αδυναμίες του, προσέχει να μην πέφτει σε πειρασμό, αλλά και αν κάνει κάποιο λάθος, επιστρέφει συντετριμμένος με μετάνοια στο Σταυρό του Γολγοθά που ρέει το αίμα του Ιησού Χριστού που μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία.


1013 A’ Κορ 10:13 Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος· πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε.


Ας μην αποδίδουμε στον Θεό τους πειρασμούς μας, που είναι ανθρώπινοι και πηγάζουν από την καρδιά μας. Για αυτό όπως είπαμε, την καρδιά μας πρέπει να την προσέχουμε με πολλή σχολαστικότητα και επιμέλεια. Αυτό όμως το οποίο μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τον πειρασμό που μας δελεάζει είναι ότι ο Θεός θα βρει τρόπο να κάνει έκβαση. Ο Θεός γνωρίζει τις αντοχές μας, θυμάται ότι είμαστε πλασμένοι από χώμα, ότι είμαστε αδύνατοι, μας καταλαβαίνει και για αυτό ακριβώς δεν πρόκειται ποτέ να μας αφήσει να δοκιμαστούμε περισσότερο από αυτό που αντέχουμε. Εμείς το παιδί μας δεν θα το υποχρεώνομαι να υποστεί καταστάσεις που θα γνωρίζαμε ότι θα το κατέστρεφαν. Ακόμα και το γαϊδούρι μας δεν θα το φορτώναμε περισσότερο από όσο γνωρίζουμε ότι πρέπει.


Σκέψη: Τι σημαίνει για εσάς η φράση "ο Θεός όμως είναι πιστός"? Μπορούν οι άνθρωποι και οι περιστάσεις της ζωής να σας αναγκάσουν να κάνετε την αμαρτία; Υπάρχει ποτέ οποιαδήποτε έγκυρη δικαιολογία για να κάνουμε την αμαρτία;


1041 Φιλπ 4:13 τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού.


Μπορούμε να κάνουμε "όλα τα πράγματα" που ο Θεός απαιτεί από εμάς, μέσω του Χριστού που μας ενδυναμώνει. Ο θεός δεν μας λέει Πώς με τη δική μας δύναμη μπορούμε να μείνουμε πιστοί αλλά μόνο αν εμπιστευτούμε τον Θεό που μας δυναμώνει. Αν εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη αντί του Χριστού, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουμε και ότι θα υποστούμε τις συνέπειες τις απιστίας μας.


Σκέψη: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που λένε, "Απλά δεν μπορώ να αλλάξω. Είναι πολύ αργά. Άλλωστε, είμαι μόνο άνθρωπος." Αν κάποιος σκέφτεται έτσι, θα μπορέσει να υπηρετήσει τον Θεό;


Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατός είναι ένας πειρασμός που αντιμετωπίζουμε, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουμε ασκήσει μια αμαρτία, εάν ο Θεός λέει ότι Εκείνος μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να αλλάξουμε, τότε πράγματι μπορούμε να αλλάξουμε.


1037 Εφεσ 6:10-18) Το λοιπόν, αδελφοί μου, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού. 11 Ενδύθητε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να σταθήτε εναντίον εις τας μεθοδείας του διαβόλου· 12 διότι δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου· εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις. 13 Διά τούτο αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να αντισταθήτε εν τη ημέρα τη πονηρά και αφού καταπολεμήσητε τα πάντα, να σταθήτε. 14 Σταθήτε λοιπόν περιεζωσμένοι την οσφύν σας με αλήθειαν και ενδεδυμένοι τον θώρακα της δικαιοσύνης 15 και έχοντες υποδεδημένους τους πόδας με την ετοιμασίαν του ευαγγελίου της ειρήνης· 16 επί πάσι δε αναλάβετε την ασπίδα της πίστεως, διά της οποίας θέλετε δυνηθή να σβέσητε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα· 17 και λάβετε την περικεφαλαίαν της σωτηρίας και την μάχαιραν του Πνεύματος, ήτις είναι ο λόγος του Θεού, 18 προσευχόμενοι εν παντί καιρώ μετά πάσης προσευχής και δεήσεως διά του Πνεύματος, και εις αυτό τούτο αγρυπνούντες με πάσαν προσκαρτέρησιν και δέησιν υπέρ πάντων των αγίων,


Για μία ακόμα φορά ο θεός μας καλεί να ενδυναμώσουμε με τα δικά του εφόδια μέσα από τη δική του δύναμη. Υπάρχει μία πανοπλία που μας δίνει ο Θεός ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε δόκιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε δοκιμασία φέρει ο εχθρός μεθοδικά μπροστά μας. Είναι σημαντικό ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον σε οποιοδήποτε άνθρωπο ακόμα και αυτός χρησιμοποιείται από το διάβολο για να μας πειράξει. Η μάχη μας είναι ενάντια στα πονηρά πνεύματα που προσπαθούν να φέρουν την πλάνη στη ζωή μας. Ο Λόγος του Θεού μας καλεί να αντισταθούμε στις πλάνες του εχθρού, και να θριαμβεύσουμε ενάντια στα διανοήματα του.

Ο χριστιανός ποτέ δεν ξεχνά να φορέσει την πανοπλία του Θεού πριν πάει στη μάχη.


1035 Εφεσ 3:20 Εις δε τον δυνάμενον υπερεκπερισσού να κάμη υπέρ πάντα όσα ζητούμεν ή νοούμεν, κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημίν, 21 εις αυτόν έστω η δόξα εν τη εκκλησία διά Ιησού Χριστού εις πάσας τας γενεάς του αιώνος των αιώνων· αμήν.3: Μελετήστε τη Βίβλο για αυτά που προσπαθείτε να αλλάξετε (<αρχή)


210 Ιησ 1:5 Δεν θέλει δυνηθή άνθρωπος να σταθή εναντίον σου πάσας τας ημέρας της ζωής σου· καθώς ήμην μετά του Μωϋσέως, θέλω είσθαι μετά σού· δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει. 6 Ίσχυε και ανδρίζου· διότι συ θέλεις κληροδοτήσει εις τον λαόν τούτον την γην, την οποίαν ώμοσα προς τους πατέρας αυτών να δώσω εις αυτούς. 7 Μόνον ίσχυε και ανδρίζου σφόδρα, διά να προσέχης να κάμνης κατά πάντα τον νόμον, τον οποίον προσέταξεν εις σε Μωϋσής ο θεράπων μου· μη εκκλίνης απ' αυτού δεξιά ή αριστερά, διά να φέρησαι μετά συνέσεως πανταχού όπου αν υπάγης. 8 Δεν θέλει απομακρυνθή τούτο το βιβλίον του νόμου από του στόματός σου, αλλ' εν αυτώ θέλεις μελετά ημέραν και νύκτα, διά να προσέχης να κάμνης κατά πάντα όσα είναι γεγραμμένα εν αυτώ· διότι τότε θέλεις ευοδούσθαι εις την οδόν σου, και τότε θέλεις φέρεσθαι μετά συνέσεως. 9 Δεν σε προστάζω εγώ; ίσχυε και ανδρίζου· μη φοβηθής μηδέ δειλιάσης· διότι είναι μετά σου Κύριος ο Θεός σου όπου αν υπάγης.


Ο Θεός υπόσχεται στον Ιησού του να δει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να σταθεί εναντίον του και να μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχει χαράξει ο ίδιος. Υπόσχεται ότι θα είναι μαζί του όλες τις μέρες της ζωής του και ότι δεν θα τον αφήσει ούτε θα τον εγκαταλείψει. Τον προσκαλεί να είναι ισχυρός και ανδρείος και του υπόσχεται ότι μέσα τη δική του διακονία Θα εκπληρώσει όλες οι υποσχέσεις που είχε δώσει στο παρελθόν προς τον λαό του περί της κληρονομιάς της γης της επαγγελίας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να μπορέσουν όλα αυτά να συμβούν και ο Ιησούς του Ναυή για να πετύχει το σκοπό του στο έργο του Θεού, είναι ότι έπρεπε να μελετάει την Βίβλο μέρα και νύχτα και να προσέχει να εκτελεί αυτά που προστάζει ο Θεός.


Ο Θεός υπόσχεται στον Ιησού του να δει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να σταθεί εναντίον του και να μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχει χαράξει ο ίδιος. Υπόσχεται ότι θα είναι μαζί του όλες τις μέρες της ζωής του και ότι δεν θα τον αφήσει ούτε θα τον εγκαταλείψει. Τον προσκαλεί να είναι ισχυρός και ανδρείος και του υπόσχεται ότι μέσα τη δική του διακονία Θα εκπληρώσει όλες οι υποσχέσεις που είχε δώσει στο παρελθόν προς τον λαό του περί της κληρονομιάς της γης της επαγγελίας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να μπορέσουν όλα αυτά να συμβούν και ο Ιησούς του Ναυή για να πετύχει το σκοπό του στο έργο του Θεού, είναι ότι έπρεπε να μελετάει την Βίβλο μέρα και νύχτα και να προσέχει να εκτελεί αυτά που προστάζει ο Θεός.


Δια της καθημερινής μελέτης του Λόγου του Θεού, το θέλημα του Θεού θα ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο μέσα στην καρδιά μας και θα γίνεται όλο και πιο προσιτό σε εμάς. Την αμηχανία της καρδιάς μας που πολλές φορές δεν μπορούμε να λάβουμε σωστές αποφάσεις, θα την αντικαθιστά η σοφία και η σύνεση. κανένας δεν θα μπορεί να αντισταθεί στη Σοφία με την οποία θα μιλάμε. Η ζωή μας θα είναι μία επιτυχημένη ζωή εν Χριστώ Ιησού.179 Δευτ 6:6 Και ούτοι οι λόγοι, τους οποίους εγώ σε προστάζω σήμερον, θέλουσι είσθαι εν τη καρδία σου· 7 και θέλεις διδάσκει αυτούς επιμελώς εις τα τέκνα σου, και περί αυτών θέλεις ομιλεί καθήμενος εν τη οικία σου και περιπατών εν τη οδώ και πλαγιάζων και εγειρόμενος. 8 Και θέλεις δέσει αυτούς διά σημείον επί της χειρός σου και θέλουσιν είσθαι ως προμετωπίδια μεταξύ των οφθαλμών σου. 9 Και θέλεις γράψει αυτούς επί τους παραστάτας της οικίας σου και επί τας πύλας σου.


Είναι πάρα πολύ χρήσιμο για το λαό του Θεού να καταβάλει κάθε κόπο και προσπάθεια ώστε δια της Μελέτης της Αγίας Γραφής, ο λόγος του Θεού να κατοικήσει μέσα μας πλούσια. ο Θεός ξέρει πόσο απαραίτητο είναι αυτό για την υπόλοιπη ζωή μας ώστε μας προστάζει να βάλουμε τους λόγους του και τα διατάγματα του μέσα στις καρδιές μας. Μάλιστα θα πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας με κάθε επιμέλεια το Λόγο του Κυρίου όπως λέει εδώ “πλαγιάζων και εγειρόμενος” δηλαδή βράδυ και πρωί. Πηγαίνοντας την εντολή σε ένα ακόμα βαθύτερο σημείο, ο Θεός μας καλεί να γράφουμε τους λόγους του στους τοίχους των σπιτιών μας και στα περβάζια των θυρών ώστε όταν μπαίνουμε και όταν βγαίνουμε από τα σπίτια μας να μην ξεχνάμε να παίρνουμε μαζί μας εφόδια μέσα από το λόγο του Θεού. Αυτό έχει παραβολική αλλά μπορεί να έχει και κυριολεκτική έννοια και είναι μία συνήθεια ανάμεσα στους αναγεννημένου χριστιανούς να γράφουν εδάφια από την Αγία Γραφή σε κάδρα και τα κρεμάνε στα σπίτια τους για τα βλέπουν όπως άλλοι κρεμάνε οι εικόνες των Αγίων.


Σκέψη: Το θεωρείτε χρήσιμο να τοποθετεί κάποιος εδάφια μέσα από το Λόγο του Θεού σε εμφανή σημεία του σπιτιού του, ώστε να του υπενθυμίζουν το θέλημα του Θεού;


849 Ματθ 4:1 Τότε ο Ιησούς εφέρθη υπό του Πνεύματος εις την έρημον διά να πειρασθή υπό του διαβόλου, 2 και νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα, ύστερον επείνασε. 3 Και ελθών προς αυτόν ο πειράζων είπεν· Εάν ήσαι Υιός του Θεού, ειπέ να γείνωσιν άρτοι οι λίθοι ούτοι. 4 Ο δε αποκριθείς είπεν· Είναι γεγραμμένον, Με άρτον μόνον δεν θέλει ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με πάντα λόγον εξερχόμενον διά στόματος Θεού. 5 Τότε παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος εις την αγίαν πόλιν και στήνει αυτόν επί το πτερύγιον του ιερού 6 και λέγει προς αυτόν, Εάν ήσαι Υιός του Θεού, ρίψον σεαυτόν κάτω· διότι είναι γεγραμμένον, Ότι θέλει προστάξει εις τους αγγέλους αυτού περί σου, και θέλουσι σε σηκώνει επί των χειρών αυτών, διά να μη προσκόψης προς λίθον τον πόδα σου. 7 Είπε προς αυτόν ο Ιησούς· Πάλιν είναι γεγραμμένον, δεν θέλεις πειράσει Κύριον τον Θεόν σου. 8 Πάλιν παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος εις όρος πολύ υψηλόν, και δεικνύει εις αυτόν πάντα τα βασίλεια του κόσμου και την δόξαν αυτών, 9 και λέγει προς αυτόν· Ταύτα πάντα θέλω σοι δώσει, εάν πεσών προσκυνήσης με. 10 Τότε ο Ιησούς λέγει προς αυτόν· Ύπαγε, Σατανά· διότι είναι γεγραμμένον, Κύριον τον Θεόν σου θέλεις προσκυνήσει και αυτόν μόνον θέλεις λατρεύσει. 11 Τότε αφίνει αυτόν ο διάβολος, και ιδού, άγγελοι προσήλθον και υπηρέτουν αυτόν.


Ο Ιησούς Χριστός που αποτελεί το απόλυτο πρότυπο μας, σε κάθε έναν από τους πειρασμούς από τον Σατανά, χρησιμοποίησε την κοινή φράση “είναι γεγραμμένον”. Πραγματικά ο λόγος του Θεού είναι απαραίτητο να υπάρχει μέσα μας ώστε σε κάθε περίσταση της ζωής μας να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εδάφια. Είναι το Άγιο Πνεύμα που θα μας υπενθυμίζει τους λόγους που διαβάζουμε στη Βίβλο μας, αλλά δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι που δεν γνωρίζουμε εντελώς ή που δεν έχουμε διαβάσει ποτέ. εδάφια μέσα από το λόγο του Θεού είναι οι πιο κατάλληλες απαντήσεις στον Διάβολο, στους πειρασμούς και στους πονηρούς ανθρώπους που προσπαθούν να μας δελεάσουν στην αμαρτία.

Πρακτική εφαρμογή: Βρείτε και καταγράψτε εδάφια της Βίβλου σχετικά με τις συνήθειές σας από τις οποίες θέλετε να απαλλαγείτε και στη συνέχεια, απομνημονεύστε τα ώστε να σας ενισχύουν όταν μπαίνετε στον πειρασμό. Αναφέρετε τα στον εαυτό σας και σε αυτούς που σας δελεάζουν.


513 Ψαλμ 1:2 αλλ' εν τω νόμω του Κυρίου είναι το θέλημα αυτού, και εν τω νόμω αυτού μελετά ημέραν και νύκτα. 3 Και θέλει είσθαι ως δένδρον πεφυτευμένον παρά τους ρύακας των υδάτων, το οποίον δίδει τον καρπόν αυτού εν τω καιρώ αυτού, και το φύλλον αυτού δεν μαραίνεται· και πάντα, όσα αν πράττη, θέλουσιν ευοδωθή.


Η γραφή παρομοιάζει τους ανθρώπους που μελετάνε το λόγο του Θεού μέρα και νύχτα σαν τα δέντρα που είναι φυτεμένα δίπλα στους ποταμούς, όπου τρέχουν άφθονα νερά και ποτέ δεν πρόκειται να μαραθούν είναι ξεραθούν. Έτσι και ο άνθρωπος του Θεού όταν έρθει η ανομβρία κι όλοι γύρω του θα ξεραίνονται και θα πέφτουν, εκείνος θα ευοδώνεται σε ότι κι αν κάνει, θα είναι καρποφόρος, ευλογημένος και χαρούμενος.


571 Ψαλμ 119:9 Βεθ. Τίνι τρόπω θέλει καθαρίζει ο νέος την οδόν αυτού; φυλάττων τους λόγους σου. 10 Εξ όλης της καρδίας μου σε εξεζήτησα· με μη αφήσης να αποπλανηθώ από των προσταγμάτων σου. 11 Εν τη καρδία μου εφύλαξα τα λόγιά σου, διά να μη αμαρτάνω εις σε. 12 Ευλογητός είσαι, Κύριε· δίδαξόν με τα διατάγματά σου.


Ο λόγος του Θεού είναι για όλους τους νέους και τους παλιούς χριστιανούς. Καθαρίζει τις καρδιές των ανθρώπων και τους φυλάττει από την πλάνη. Ακόμα η γνώση του λόγου του Θεού είναι αυτή που θα δώσει δύναμη στον άνθρωπο ώστε να μην αμαρτάνει.


1056 Β’ Τιμ 3:16 Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, 17 διά να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν


Αν θέλουμε να είμαστε τέλειοι άνθρωποι, ευλογημένοι και άγιοι, ας μάθουμε ότι είναι απαραίτητη η μελέτη μέσα στο λόγο του Θεού. Ο λόγος αυτός που είναι εμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα θα μας δώσει τη διδασκαλία ωστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Ο Λόγος θα μας ελέγξει για την αμαρτία, θα μας δώσει την δύναμη που απαιτείται για να επανορθώσουμε και να επιστρέψουμε στον Κύριο, θα μας εκπαίδευση ώστε να περνάμε τις εξετάσεις αυτής της ζωής με έναν τρόπο που αρμόζει στη δικαιοσύνη του Θεού. ο λόγος του Θεού τελειοποιεί τις καρδιές μας.4: Μετάνοια από την αμαρτία (<αρχή)


(980 Πραξ 17:30) Τους καιρούς λοιπόν της αγνοίας παραβλέψας ο Θεός, τώρα παραγγέλλει εις πάντας τους ανθρώπους πανταχού να μετανοώσι,

Ερώτηση 14 & 15: Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές όταν διαπράττουμε αμαρτία; Απάντηση: Ο Θεός __________________ τους καιρούς της άγνοιας και παραγγέλει σε όλους μας, να ___________________

Σκέψη: Τι είναι μετάνοια?

(994 Ρωμ 2:4) Η καταφρονείς τον πλούτον της χρηστότητος αυτού και της υπομονής και της μακροθυμίας, αγνοών ότι η χρηστότης του Θεού σε φέρει εις μετάνοιαν; 5 διά δε την σκληρότητά σου και αμετανόητον καρδίαν θησαυρίζεις εις σεαυτόν οργήν εν τη ημέρα της οργής και της αποκαλύψεως της δικαιοκρισίας του Θεού,

(605 Παρ 28:13) Ο κρύπτων τας αμαρτίας αυτού δεν θέλει ευοδωθή· ο δε εξομολογούμενος και παραιτών αυτάς θέλει ελεηθή.

Ερώτηση 16: Τι πρέπει να κάνω αν διαπράξω κάποια αμαρτία; (α) Πρέπει να την ομολογήσω και να την εγκαταλείψω (β) Να την κρύψω, (γ) Να κατηγορήσω κάποιον άλλο, (δ) Να βρω μια εκκλησία που να μου πει πως δεν πειράζει. Απάντηση:___

(1087 Αποκ 2:5) Ενθυμού λοιπόν πόθεν εξέπεσες και μετανόησον και κάμε τα πρώτα έργα· ει δε μη, έρχομαι προς σε ταχέως και θέλω κινήσει την λυχνίαν σου εκ του τόπου αυτής, εάν δεν μετανοήσης.

Σκέψη: Αρκεί μόνο να λυπάμαι για τις αμαρτίες μου; Τι άλλο χρειάζεται; (Βλέπε 2 Κορ. 7:10.)

(1024 Β’ Κορ 7:10) Διότι η κατά Θεόν λύπη γεννά μετάνοιαν προς σωτηρίαν αμεταμέλητον· η λύπη όμως του κόσμου γεννά θάνατον.

Τα περισσότερα επιτεύγματα στη ζωή απαιτούν περίπου 10% ικανότητα και 90% απλή αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Σε πνευματικά θέματα, ο Θεός έχει δώσει σε όλους του ανθρώπους, τη δυνατότητα να μπορούν να τον ευχαριστήσουν. Έτσι είμαστε απόλυτα ικανοί να αλλάξουμε. Ο Θεός παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε. Η απόφαση είναι δική μας.

Δεν θα αλλάξουμε ποτέ μέχρι να αποφασίσουμε να επιδιώξουμε επιμελώς τα μέσα που μας παρέχει ο Θεός. Η απόφαση για να γίνει αυτό είναι η μετάνοια, και κανείς δεν θα ευχαριστήσει τον Θεό χωρίς αυτήν.5: Ανάπτυξη σχεδίου δράσης (<αρχή)


(594 Παρ 14:22) Δεν πλανώνται οι βουλευόμενοι κακόν; έλεος όμως και αλήθεια θέλει είσθαι εις τους βουλευομένους αγαθόν.

Ερώτηση 17: Τι πρέπει να σκεφτόμαστε; (α) το κακό, (β) το καλό (γ) πως θα πάμε στον παράδεισο. Απάντηση: ___

Σκέψη: Ο Θεός έχει σχεδιάσει τη σωτηρία μας και ενεργεί στη ζωή μας ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιό του.

(Ρωμ 8:28) Εξεύρομεν δε ότι πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν εις τους αγαπώντας τον Θεόν, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν αυτού·

(Εφεσ 1:7-9) διά του οποίου έχομεν την απολύτρωσιν διά του αίματος αυτού, την άφεσιν των αμαρτημάτων, κατά τον πλούτον της χάριτος αυτού, 8 καθ' ην επερίσσευσεν εις ημάς εν πάση σοφία και φρονήσει, 9 γνωστοποιήσας εις ημάς το μυστήριον του θελήματος αυτού κατά την ευδοκίαν αυτού, την οποίαν προέθετο εν εαυτώ,

(Εφεσ 3:10-11) διά να γνωρισθή τώρα διά της εκκλησίας εν τοις επουρανίοις εις τας αρχάς και τας εξουσίας η πολυποίκιλος σοφία του Θεού, 11 κατά την αιώνιον πρόθεσιν, την οποίαν έκαμεν εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών,

(Γεν 12:1) Ο δε Κύριος είπε προς τον Άβραμ, Έξελθε εκ της γης σου, και εκ της συγγενείας σου, και εκ του οίκου του πατρός σου, εις την γην την οποίαν θέλω σοι δείξει· 2 και θέλω σε κάμει εις έθνος μέγα· και θέλω σε ευλογήσει, και θέλω μεγαλύνει το όνομά σου· και θέλεις είσθαι εις ευλογίαν· 3 και θέλω ευλογήσει τους ευλογούντάς σε, και τους καταρωμένους σε θέλω καταρασθή· και θέλουσιν ευλογηθή εν σοι πάσαι αι φυλαί της γης. 4 Και υπήγεν ο Άβραμ, καθώς είπε προς αυτόν ο Κύριος· και μετ' αυτού υπήγε και ο Λώτ· ο δε Άβραμ ήτο ηλικίας εβδομήκοντα πέντε ετών, ότε εξήλθεν από Χαρράν. 5 Και έλαβεν ο Άβραμ Σάραν την γυναίκα αυτού, και Λωτ τον υιόν του αδελφού αυτού, και πάντα τα υπάρχοντα αυτών όσα είχον αποκτήσει, και τους ανθρώπους τους οποίους είχον αποκτήσει εν Χαρράν, και εξήλθον διά να υπάγωσιν εις την γην Χαναάν· και ήλθον εις την γην Χαναάν.6 Και διεπέρασεν ο Άβραμ την γην εκείνην έως του τόπου Συχέμ, έως της δρυός Μορέχ· οι δε Χαναναίοι τότε κατώκουν εν τη γη ταύτη. 7 Και εφάνη ο Κύριος εις τον Άβραμ και είπεν, Εις το σπέρμα σου θέλω δώσει την γην ταύτην. Και ωκοδόμησεν εκεί θυσιαστήριον εις τον Κύριον, όστις εφάνη εις αυτόν.

Ομοίως, οι υπηρέτες του Θεού πρέπει να έχουν ένα σχέδιο και να προγραμματίζουν τη ζωή τους ώστε να πετύχουν στην υπηρεσία Του Θεού.

(920 Λουκ 14:26-33) Εάν τις έρχηται προς εμέ και δεν μισή τον πατέρα αυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ζωήν, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου. 27 Και όστις δεν βαστάζει τον σταυρόν αυτού και έρχεται οπίσω μου, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου. 28 Διότι τις εξ υμών, θέλων να οικοδομήση πύργον, δεν κάθηται πρώτον και λογαριάζει την δαπάνην, αν έχη τα αναγκαία διά να τελειώση αυτόν; 29 μήποτε αφού βάλη θεμέλιον και δεν δύναται να τελειώση αυτόν, αρχίσωσι πάντες οι βλέποντες να εμπαίζωσιν αυτόν, 30 λέγοντες· Ότι ούτος ο άνθρωπος ήρχισε να οικοδομή και δεν ηδυνήθη να τελειώση. 31 Η τις βασιλεύς υπάγων να πολεμήση άλλον βασιλέα δεν κάθηται πρότερον και σκέπτεται εάν ήναι δυνατός με δέκα χιλιάδας να απαντήση τον ερχόμενον κατ' αυτού με είκοσι χιλιάδας; 32 Ει δε μη, ενώ αυτός είναι έτι μακράν, αποστέλλει πρέσβεις και ζητεί ειρήνην. 33 Ούτω λοιπόν πας όστις εξ υμών δεν απαρνείται πάντα τα εαυτού υπάρχοντα, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου.

(785 Δαν 1:8) Αλλ' ο Δανιήλ έβαλεν εν τη καρδία αυτού να μη μιανθή από των εδεσμάτων του βασιλέως ουδέ από του οίνου τον οποίον εκείνος έπινε· διά τούτο παρεκάλεσε τον αρχιευνούχον να μη μιανθή.

(973 Πραξ 11:23) όστις ελθών και ιδών την χάριν του Θεού, εχάρη και παρεκίνει πάντας να εμμένωσιν εν σταθερότητι καρδίας εις τον Κύριον,

(1025 Β’ Κορ 9:7) Έκαστος κατά την προαίρεσιν της καρδίας αυτού, ουχί με λύπην ή εξ ανάγκης· διότι τον ιλαρόν δότην αγαπά ο Θεός.

Σκέψη: Ονομάστε μερικούς άλλους σημαντικούς στόχους που απαιτούν προγραμματισμό για να εκπληρωθούν.

Πρακτική εφαρμογή: Για να αλλάξετε τη ζωή σας, χρειάζεστε μια συγκεκριμένη, πρακτική λίστα με τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να αλλάξετε. Αναλύστε τις περιστάσεις ή τις αιτίες που σας οδηγούν σε αποτυχία να ακολουθήσετε το θέλημα του Θεού και στη συνέχεια, σχεδιάστε πώς να αποφύγετε αυτές τις αιτίες. Μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε το σχέδιό σας και να το τροποποιήσετε ανάλογα με τις συνθήκες.

Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να αλλάξουν και να γίνουν ευάρεστοι στον Θεό επειδή δεν σχεδίασαν να πετύχουν, ούτε φυσικά σχεδίασαν να αποτύχουν. Απλά ποτέ δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους.


6: Προσεύχεστε τακτικά

6.1: Το παιδί του Θεού πρέπει να προσεύχεται για συγχώρεση

(<αρχή)


Αν κάποιος δεν είναι ακόμη παιδί του Θεού, πρέπει να πιστέψει στον Ιησού, να μετανοήσει για τις αμαρτίες του, να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό και να βαπτιστεί για να συγχωρεθεί από τις αμαρτίες.

(899 Μαρκ 16:16) Όστις πιστεύση και βαπτισθή θέλει σωθή, όστις όμως απιστήση θέλει κατακριθή.

(1001 Ρωμ 10:9-10) Ότι εάν ομολογήσης διά του στόματός σου τον Κύριον Ιησούν, και πιστεύσης εν τη καρδία σου ότι ο Θεός ανέστησεν αυτόν εκ νεκρών, θέλεις σωθή· 10 διότι με την καρδίαν πιστεύει τις προς δικαιοσύνην, και με το στόμα γίνεται ομολογία προς σωτηρίαν.

(962 Πραξ 2:37) Αφού δε ήκουσαν ταύτα, ήλθεν εις κατάνυξιν η καρδία αυτών, και είπον προς τον Πέτρον και τους λοιπούς αποστόλους· Τι πρέπει να κάμωμεν, άνδρες αδελφοί; 38 Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος. 39 Διότι προς εσάς είναι η επαγγελία και προς τα τέκνα σας και προς πάντας τους εις μακράν, όσους αν προσκαλέση Κύριος ο Θεός ημών.

(986 Πραξ 22:16) Και τώρα τι βραδύνεις; σηκωθείς βαπτίσθητι και απολούσθητι από των αμαρτιών σου, επικαλεσθείς το όνομα του Κυρίου.

Αν κάποιο παιδί του Θεού αμαρτήσει αφού έχει γνωρίσει τον Χριστό, πάλι πρέπει να μετανοήσει και να προσευχηθεί για συγχώρεση

(1080 Α’ Ιωα 1:7-10) εάν όμως περιπατώμεν εν τω φωτί, καθώς αυτός είναι εν τω φωτί, έχομεν κοινωνίαν μετ' αλλήλων, και το αίμα του Ιησού Χριστού του Υιού αυτού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας. 8 Εάν είπωμεν ότι αμαρτίαν δεν έχομεν, εαυτούς πλανώμεν και η αλήθεια δεν είναι εν ημίν. 9 Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας. 10 Εάν είπωμεν ότι δεν ημαρτήσαμεν, ψεύστην κάμνομεν αυτόν, και ο λόγος αυτού δεν υπάρχει εν ημίν.

(1080 Α’ Ιωα 2:1) Τεκνία μου, ταύτα σας γράφω διά να μη αμαρτήσητε. Και εάν τις αμαρτήση, έχομεν παράκλητον προς τον Πατέρα, τον Ιησούν Χριστόν τον δίκαιον· 2 και αυτός είναι ιλασμός περί των αμαρτιών ημών, και ουχί μόνον περί των ημετέρων, αλλά και περί όλου του κόσμου.


6.2: Μετά πρέπει να προσεύχεται για να αλλάξει με τη βοήθεια

του Θεού (<αρχή)


(851 Ματθ 6:13) και μη φέρης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ελευθέρωσον ημάς από του πονηρού. Διότι σου είναι η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας· αμήν.

(875 Ματθ 26:41) αγρυπνείτε και προσεύχεσθε, διά να μη εισέλθητε εις πειρασμόν. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής.

Ερώτηση 18: Τι πρέπει να προσευχόμαστε να κάνει ο Θεός; Απάντηση: Πρέπει να προσευχόμαστε, να μας ______________________ από τον πονηρό.

Πρακτική εφαρμογή: Πείτε στον Θεό τι ακριβώς είναι το πρόβλημά σας. Προσεύχεστε συχνά και τακτικά.

(1048 Α’ Θεσ 5:17) αδιαλείπτως προσεύχεσθε,

(1044 Κολ 4:2) Εμμένετε εις την προσευχήν, αγρυπνούντες εις αυτήν μετά ευχαριστίας,

Προσευχηθείτε ειδικά τη στιγμή που αντιμετωπίζετε πειρασμό.

(875 Ματθ 26:36) Τότε έρχεται μετ' αυτών ο Ιησούς εις χωρίον λεγόμενον Γεθσημανή και λέγει προς τους μαθητάς· Καθήσατε αυτού, εωσού υπάγω και προσευχηθώ εκεί. 37 Και παραλαβών τον Πέτρον και τους δύο υιούς του Ζεβεδαίου, ήρχισε να λυπήται και να αδημονή. 38 Τότε λέγει προς αυτούς· Περίλυπος είναι η ψυχή μου έως θανάτου· μείνατε εδώ και αγρυπνείτε μετ' εμού. 39 Και προχωρήσας ολίγον έπεσεν επί πρόσωπον αυτού, προσευχόμενος και λέγων· Πάτερ μου, εάν ήναι δυνατόν, ας παρέλθη απ' εμού το ποτήριον τούτο· πλην ουχί ως εγώ θέλω, αλλ' ως συ. 40 Και έρχεται προς τους μαθητάς και ευρίσκει αυτούς κοιμωμένους, και λέγει προς τον Πέτρον· Ούτω δεν ηδυνήθητε μίαν ώραν να αγρυπνήσητε μετ' εμού; 41 αγρυπνείτε και προσεύχεσθε, διά να μη εισέλθητε εις πειρασμόν. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής. 42 Πάλιν εκ δευτέρου υπήγε και προσευχήθη, λέγων· Πάτερ μου, εάν δεν ήναι δυνατόν τούτο το ποτήριον να παρέλθη απ' εμού χωρίς να πίω αυτό, γενηθήτω το θέλημά σου. 43 Και ελθών ευρίσκει αυτούς πάλιν κοιμωμένους· διότι οι οφθαλμοί αυτών ήσαν βεβαρημένοι. 44 Και αφήσας αυτούς υπήγε πάλιν και προσευχήθη εκ τρίτου, ειπών τον αυτόν λόγον. 45 Τότε έρχεται προς τους μαθητάς αυτού και λέγει προς αυτούς· Κοιμάσθε το λοιπόν και αναπαύεσθε· ιδού, επλησίασεν η ώρα και ο Υιός του ανθρώπου παραδίδεται εις χείρας αμαρτωλών. 46 Εγέρθητε, ας υπάγωμεν· Ιδού, επλησίασεν ο παραδίδων με.

Ο Θεός έχει υποσχεθεί ότι, αν ζητήσετε τη βοήθειά Του, θα ακούσει και θα απαντήσει\

(1077 Α’ Πετ 5:7) και πάσαν την μέριμναν υμών ρίψατε επ' αυτόν, διότι αυτός φροντίζει περί υμών.

(1041 Φιλπ 4:6) Μη μεριμνάτε περί μηδενός, αλλ' εν παντί πράγματι ας γνωρίζωνται τα ζητήματά σας προς τον Θεόν μετ' ευχαριστίας διά της προσευχής και της δεήσεως. 7 Και η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν θέλει διαφυλάξει τας καρδίας σας και τα διανοήματά σας διά του Ιησού Χριστού.

(1037 Εφεσ 6:10) Το λοιπόν, αδελφοί μου, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού. 11 Ενδύθητε την πανοπλ