top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαEAEP CORFU

Κάπνισμα

Έγινε ενημέρωση: 20 Ιαν 2022

Μερικές επιστημονικές αλήθειες για το κάπνισμα

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα και αντιπροσωπεύουν περίπου 14% του συνόλου των θανάτων. Μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται ετησίως 79.000 θάνατοι (WHO 2007).

Η νικοτίνη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας και τη λειτουργία του. Δρα απευθείας στην καρδιά επηρεάζοντας τον ρυθμό των παλμών και την αρτηριακή πίεση. Τα μόρια της νικοτίνης έχουν ίδιο σχήμα με τον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται «ακετυλοχολίνη» και σχετίζεται με την κίνηση των μυών, την αναπνοή, τους καρδιακούς παλμούς, τη μνήμη και τη μάθηση. Επίσης απελευθερώνει επιπλέον νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που σχετίζονται με τη διάθεση και την όρεξη όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Το τσιγάρο έχει αποδειχθεί εξίσου εθιστικό όσο η ηρωίνη και η κοκαΐνη.


Είναι αμαρτία το κάπνισμα;

Η Αγία Γραφή δεν μιλά ρητά για το κάπνισμα. Όμως η Αγία Γραφή μας δίνει εντολή να μην αφήνουμε το σώμα μας να «κυριεύεται» από τίποτα.

Α’ ΚΟΡ ς:12 "Πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, πλην πάντα δεν συμφέρουσι· πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, αλλ’ εγώ δεν θέλω εξουσιασθή υπ’ ουδενός".

Μπορεί το κάπνισμα να θεωρηθεί «συμφέρον» μας; Πρόκειται για μια από τις πιο δυνατές εξαρτήσεις και εξουσιάζει το σώμα μας όπως κάθε είδους εξάρτηση.

Α’ ΚΟΡ ς:19 "Η δεν εξεύρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος του εν υμίν, το οποίον έχετε από Θεού, και δεν είσθε κύριοι εαυτών; 20 Διότι ηγοράσθητε διά τιμής· δοξάσατε λοιπόν τον Θεόν διά του σώματός σας και διά του πνεύματός σας, τα οποία είναι του Θεού".

Μπορούμε να πούμε ότι με το κάπνισμα «δοξάζουμε το Θεό με το σώμα μας»;

Ο άνθρωπος είναι τόσο σημαντικός, ώστε να ονομάζεται Ναός Θεού, δηλαδή κατοικητήριο Θεού. Συνήθειες που βλάπτουν το Ναό αυτό του Θεού δεν τιμούν το πρόσωπο του Θεού που κατοικεί μέσα μας.

Α’ ΚΟΡ γ:16 "Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν; 17 Εάν τις φθείρη τον ναόν του Θεού, τούτον θέλει φθείρει ο Θεός· διότι ο ναός του Θεού είναι άγιος, όστις είσθε σεις".


Εμείς οι Χριστιανοί φερόμαστε πολλές φορές με αφέλεια, καταδικάζοντας μια αμαρτία και επιτρέποντας μια άλλη. Είναι καλό λοιπόν, να αποφεύγουμε καταχρηστικές και βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών. Προσοχή, αυτό δεν ισχύει για ανθρώπους που από παθολογικά αίτια έχουν πρόβλημα με τη παχυσαρκία. Αν εν γνώσει μου καταστρέφω την υγεία μου, θα το βρω μπροστά μου, διότι ότι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θερίζει.

Ένας απλός τρόπος για να εννοήσει κάποιος αν το κάπνισμα είναι αρεστό στον Θεό, είναι να κάνει μια ένθερμη προσευχή κάθε φορά πριν ανάψει τσιγάρο. Ένας άγιος άνθρωπος είχε πει: «Κάθε έργο προ του οποίου δεν αρμόζει η ατάραχος προσευχή καλύτερα να μη γίνεται».

Μια φορά ρώτησαν έναν εργάτη του Ευαγγελίου «Αδελφέ, είναι αμαρτία το κάπνισμα;» Και εκείνος απάντησε: «Αδελφέ μου, είναι αρετή;».

Ο Χριστιανός πρέπει να έχει τη σοφία του Θεού και από Εκείνον μπορεί να αντλήσει τη δύναμη για να διακόψει οποιαδήποτε βλαβερή συνήθεια είναι αντίθετη με το πνεύμα του Λόγου του Θεού.


Θα πάω στη κόλαση αν δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα;

Όχι! Ο Θεός δεν καταδικάζει έναν άνθρωπο αν καπνίζει ενώ κάνει μια τίμια προσπάθεια (έστω και προσωρινά αποτυχημένη) να διακόψει αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Ο Θεός όμως δεν ευαρεστείται όταν κάποιος έχει πείσει τον εαυτό του αλλά διδάσκει και τους άλλους, ότι το κάπνισμα είναι ένα θέμα που δεν ενδιαφέρει τον Θεό.




30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Το φαγητό είναι απαραίτητο και καλό. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί, με την ικανότητα να εκτιμάει κάθε καλό δημιούργημα του Θεού, όπως μεταξύ των άλλων, είναι και η καλή και υγιεινή τροφή. Δεν τρώμε όμω

ΨΥΧΗ - ΠΝΕΥΜΑ

Περιεχόμενα: Ο άνθρωπος είναι τριαδικός Τι συμβαίνει με τον θάνατο Το σώμα Η ψυχή Το πνεύμα Ο Λόγος ανάμεσα στη ψυχή και στο πνεύμα Συμπέρασμα Ο άνθρωπος είναι τριαδικός ΓΕΝ α:26 Και είπεν ο Θεός, Ας

ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ

Ενώ η Βίβλος πουθενά δεν δηλώνει ρητά ότι ο αυνανισμός είναι αμαρτία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σκέψεις που συνοδεύουν τον αυνανισμό, είναι αμαρτωλές. Ο αυνανισμός είναι σχεδόν πάντοτε το αποτέλεσμ

bottom of page