top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαEAEP CORFU

ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ (1)

Έγινε ενημέρωση: 20 Οκτ 2022

Από τα σημεία των εσχάτων ημερών μέχρι την αρπαγή της ΕκκλησίαςΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Α.1. Συνοπτική περιγραφή γεγονότων μέχρι την Β’ παρουσία

Α.2. Ο Χριστιανός αγρυπνά στις προσευχές για να είναι πάντοτε έτοιμος

Α.3. Ο κίνδυνος του πνευματικού ύπνου

Β: ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Β.01. Ψευδοπροφήτες θα πλανούν το κόσμο

Β.02. Έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλεία

Β.03. Φόβητρα από τον ουρανό

Β.04. Πείνες, λοιμοί (μολυσματικές επιδημίες) και σεισμοί

Β.05. Ωδίνες

Β.06. Η ανομία στο πλήρες, η αγάπη των πολλών θα ψυχρανθεί

Β.07. Το Άγιο Πνεύμα θα εκχυθεί πάνω στο λαό του Θεού

Β.08. Εξάπλωση του πνευματισμού

Β.09. Θα κηρυχθεί το ευαγγέλιον της βασιλείας σε όλη την οικουμένη

Β.10. Η πλήθυνση της γνώσης

Β.11. Οι άνθρωποι θα απελπίζονται από τα επερχόμενα δεινά

Β.12. Οι διωγμοί των Εβραίων

Β.13. Η επανίδρυση του κράτους του Ισραήλ

Β.14. Η προετοιμασία για την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντος

Β.15. Η προετοιμασία της παγκόσμιας διακυβέρνησης

Β.16. Ο αριθμός του Αντιχρίστου

Γ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Γ.1. Το Κέλευσμα

Γ.2. Η ανάσταση των νεκρών

Γ.3. Η Αρπαγή της Εκκλησίας

Γ.4. Η υπόσχεση του Ιησού για την αρπαγή της εκκλησίας

Γ.4.1. Διώχνει τη ταραχή

Γ.4.2. Διώχνει τη λύπη και παρηγορεί

Γ.4.3. Είναι η μακαρία ελπίδα μας

Γ.5. Η υπόσχεση της αρπαγής στη Παλαιά Διαθήκη

Γ.6. Υπόσχεση της αρπαγής στη Καινή Διαθήκη

Γ.7. Ο χρόνος της αρπαγής δεν μπορεί να προσδιοριστείΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ⏮

Αυτή είναι μια μελέτη σχετικά με τα εσχατολογικά γεγονότα, όπως τα φανερώνει ο Λόγος του Θεού και αποτελεί μελέτη πολλών χρόνων. Επειδή όμως δεν διεκδικούμε το αλάθητο στην ερμηνευτική, κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο, που θα τεκμηριώνεται μέσα από την Αγία Γραφή, θα είναι καλοδεχούμενο για την βελτίωση της μελέτης μας. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε να βρείτε τη παρακάτω μελέτη χρήσιμη. Να θυμάστε ότι ακόμα και η τέλεια γνώση της Βίβλου είναι μάταιη, αν δεν μένουμε άγρυπνοι στον αγιασμό και στη προσμονή της έλευσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Θεός μεθ' υμών.

Ο Λόγος του Θεού μας διαβεβαιώνει ότι τις έσχατες ημέρες θα υπάρξουν σημεία που θα προηγηθούν της ανάστασης από τους νεκρούς, της αρπαγής της εκκλησίας, της επταετίας του αντιχρίστου και της Β’ παρουσίας του Κυρίου. Όμως το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξουν σημάδια, το θέμα είναι αν θα έχουμε πνευματικά, γυμνασμένα μάτια, ώστε να μπορούμε να δούμε αυτά τα σημεία και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε όταν έρθει η ώρα την οποία κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, να είμαστε έτοιμοι, με αναμμένες λαμπάδες και με λάδι στα αγγεία μας.

Η Βίβλος μας δίνει τα σημεία των εσχάτων ημερών και εμείς πρέπει να τα μελετάμε όχι για να αποκτήσουμε απλή γνώση, αλλά για να βοηθηθούμε στην αγρυπνία και την ετοιμασία μας, ώστε να μη μας φτάσει εκείνη η ημέρα ως «κλέπτης εν νυκτί».


Α.1. Συνοπτική περιγραφή γεγονότων μέχρι την Β’ παρουσία

Στα εσχατολογικά, είναι πάντα δύσκολο να βάλει κανείς σε συγκεκριμένη χρονολογική σειρά τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Έτσι με μια σχετική επιφύλαξη, παραθέτουμε τα γεγονότα όπως η Βίβλος φανερώνει ότι θα γίνουν.

 1. Εκπλήρωση των σημείων: Ο Ιησούς είπε ότι θα υπάρξουν σημεία πριν την αρπαγή της εκκλησίας (Ματθ κδ κλπ). Σήμερα φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν υπάρχει κάποιο σημείο των εσχάτων ημερών γραμμένο στην Βίβλο, που να μην έχει εκπληρωθεί.

 2. Ανάσταση των κοιμημένων πιστών και Αρπαγή της εκκλησίας: Αφού ολοκληρωθούν όλα τα σημεία των καιρών και ο Θεός αποφασίσει, θα γίνει η αρπαγή της εκκλησίας σε χρόνο που κανείς δεν θα γνωρίζει. Για τους ασεβείς θα είναι ως κλέπτης εν νυκτί (Α’ Θεσ 5:2 & Αποκ 3:3) και θα τους βρει να κοιμούνται. Για τους πιστούς, οι οποίοι θα λένε “ελθέ Κύριε” (Αποκ 22:17) θα έρθει ξαφνικά (καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε), αλλά θα είναι έτοιμοι και θα τον περιμένουν με αναμμένες λαμπάδες.

 3. Φανέρωση αντιχρίστου: Ο αντίχριστος θα φανερωθεί μετά την αρπαγή της εκκλησίας και αφού όλα θα είναι ήδη έτοιμα, καθώς το πνεύμα της ανομίας ήδη ενεργείται και προετοιμάζει το έδαφος για να κατακτήσει την παγκόσμια κυριαρχία με την εξουσία που θα του δώσει ο διάβολος και το σύστημά του. Θα εγκατασταθεί από τις σκοτεινές δυνάμεις που διοικούν τον κόσμο (με ηγέτη τον σατανά), ως παγκόσμιος κυβερνήτης (Αποκ 17:12).

 4. Οι 7 σφραγίδες και οι 7 σάλπιγγες: Μεγάλα κακά θα βρουν τους ανθρώπους που θα δεχτούν τον αντίχριστο ως ηγέτη τους, που θα υποταχτούν στις διαβολικές του εμπνεύσεις και θα αντιταχθούν ανοιχτά στο θέλημα του Θεού. Η οργή του Θεού θα έρθει πάνω στους ασεβείς. (Αποκ 6:1 + 8:6)

 5. Το χάραγμα με τον αριθμό του αντιχρίστου (χξς - 666): Ο αντίχριστος θα βάλει ένα χάραγμα με τα τρία εξάρια στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο των ανθρώπων. Ο άνθρωπος θα γίνει ένας αριθμός με ένα τεράστιο ηλεκτρονικό φάκελο τον οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο Αντίχριστος δεσμεύοντας από τον άνθρωπο αυτό που ο Θεός του έδωσε, δηλαδή την απόλυτη ελευθερία του. (Αποκ 13:16-18)

 6. Το βδέλυγμα της ερημώσεως: Στα 3,5 έτη της κυριαρχίας του, θα εκπληρωθεί η προφητεία για το βδέλυγμα της ερημώσεως (Δαν 9:27 & Ματθ 24:15), δηλαδή θα σταματήσει να προσφέρεται η παντοτινή θυσία στον νεόδμητο Ναό όπου θα καθίσει ο αντίχριστος για να λάβει προσκύνηση ως θεός και θα την λάβει από τους χαραγμένους (Β’ Θεσ 2:4).

 7. Οι άγγελοι και οι δύο προφήτες θα κηρύτουν: Ο Θεός με τους δύο προφήτες και με αγγέλους, θα προτρέπει τους ανθρώπους να μην βάλουν το χάραγμα και να μην προσκυνήσουν τον Αντίχριστο και την εικόνα του. (Ζαχ 4:11-14 & Αποκ 11:3 & 14:9-10)

 8. Η μεγάλη θλίψη: Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του αντιχρίστου, θα γίνει τέτοια θλίψη στη γη που όμοια της δεν έχει ποτέ ξαναγνωρίσει ο κόσμος (Ματθ 14:21 & Δαν 12:1)

 9. Θάνατος των μη χαραγμένων: Ο Αντίχριστος θα θανατώνει όλους αυτούς που δεν δέχονται το χάραγμα και δεν προσκυνούν την εικόνα του (Αποκ 13:15 & Δαν 8:24)

 10. Ο διωγμός και η σωτηρία του λαού Ισραήλ: Τότε ακριβώς θα αρχίσει και ο διωγμός των Ισραηλιτών που πλέον θα καταλάβουν ότι αυτός που είχαν δεχτεί ως τον πολυαναμενόμενο Μεσσία τους, στη πραγματικότητα ήταν ο αντίχριστος. Τότε θα εκπληρωθεί και η προφητεία περί της αναγνώρισης του Ιησού Χριστού ως Μεσία από τους Ισραηλίτες οι οποίοι θα φύγουν στα βουνά διωγμένοι απο τον αντίχριστο, σύμφωνα με τα λόγια του Ιησού (Ματθ 24:15-21).

 11. Ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος: Θα είναι χημικός και πυρηνικός και θα πεθάνει το ένα τρίτο των ανθρώπων (Αποκ 9:17-18)

 12. Η Οργή του Θεού (7 φιάλες): Ο Θεός θα φέρει κρίση σε αυτούς που δέχτηκαν το χάραγμα με διάφορους τρόπους. Στην Αποκάλυψη διαβάζουμε για τις σφραγίδες, τις σάλπιγγες και τις φιάλες, κάθε μια από τις οποίες φέρνουν μεγάλες πληγές και κακά στη γη. (Αποκ 15:5)

 13. Η Δευτέρα παρουσία του Ιησού Χριστού: Όπως λέει και το σύμβολο της πίστεως, “Και πάλι ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος” θα έρθει ξανά στη γη ο Ιησούς μετά πάντων των αγίων του, τους οποίους εν των μεταξύ θα έχει ήδη αρπάξει στον ουρανό για να είναι πάντα μαζί του. (Ζαχ 14:4 & Ματθ 24:27 - 30 & Αποκ 1:7)

 14. Η Χιλιετής βασιλεία: Στη χιλιετή βασιλεία ο Χριστός θα δέσει τον Σατανά για χίλια χρόνια και θα κυβερνήσει τους λαούς "εν ράβδω σιδηρά" ενώ οι άγιοι θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση όλων των πόλεων του κόσμου για εκείνη τη περίοδο. (Αποκ 2:26, Αποκ 20:2, Λουκ 22:29)

 15. Το Λύσιμο του Σατανά: Μόλις ολοκληρωθούν τα χίλια έτη της επι της γης βασιλείας του Θεού και των αγίων, η Γραφή μας λέει ότι ο Σατανάς θα λυθεί και θα πλανήσει ξανά τα έθνη σε πόλεμο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Σατανάς δεν μπορεί να μετανοήσει, ακόμα και αν του δοθεί η ευκαιρία. Ακόμα βλέπουμε ότι οι πλανεμένοι παραμένουν πλανεμένοι (Αποκ 20:7).

 16. Η τελική κρίση: Όταν φτάσει αυτή η ώρα, μετά το λύσιμο του Σατανά και τη προσπάθειά του να πλανήσει εκ νέου τα έθνη καλώντας τα σε πόλεμο κατά του Θεού, ο διάβολος θα ριχτεί στη λίμνη του πυρός και του θείου (αιώνια κόλαση) όπου ήδη βρίσκεται ο αντίχριστος και ο ψευδοπροφήτης. Σε αυτή τη στιγμή θα γίνει και η τελική κρίση των ασεβών. Όποιος δεν βρέθηκε στο βιβλίο της ζωής, ρίχτηκε στην ίδια λίμνη, όπου ο βασανισμός τους θα είναι εις τους αιώνας των αιώνων. (Αποκ 20:10-15)


Α.2. Ο Χριστιανός αγρυπνά στις προσευχές για να είναι πάντοτε έτοιμος

Το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται. Το παγκόσμιο σύστημα ετοιμάζεται για να δεχτεί τον "ψευτομεσσία". Όλα είναι ουσιαστικά έτοιμα, ώστε ο λαός του Θεού, βλέποντας τη συκή που βγάζει φύλλα, να γνωρίζει ότι το τέλος είναι πλησίον. Όλα βαδίζουν προς το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης. Όλοι το ζητούν και όλοι το προκρίνουν. Μάλιστα, οι ηγέτες μεγάλων και μικρών κρατών προετοιμάζουν τους λαούς τους να αποδεχθούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα η παγκόσμια διακυβέρνηση όπως την αποκαλούν. Όλα αυτά γίνονται δήθεν για λόγους ασφάλειας και για λόγους συνεργασίας των εθνών ενάντια στη τρομοκρατία και σε κοινούς παγκόσμιους εχθρούς, όπως πανδημίες και φυσικές καταστροφές. Ο λαός του Θεού όμως, γνωρίζει ότι πρόκειται για μια διαβολικής έμπνευσης παγκόσμια δικτατορία, κατά την οποία ο διάβολος θα δώσει όλη του την εξουσία στον αντίχριστο, με μόνο απώτερο σκοπό, να εναντιωθεί στον ερχόμενο Χριστό. Έτσι αγρυπνά στη προσευχή, διαφυλάττει τον εαυτό του σε αγιασμό και προσμένει την έλευση του Κυρίου με υπομονή και θάρρος.

928 Λουκ 21:36 Αγρυπνείτε λοιπόν δεόμενοι εν παντί καιρώ, διά να καταξιωθήτε να εκφύγητε πάντα ταύτα τα μέλλοντα να γείνωσι και να σταθήτε έμπροσθεν του Υιού του ανθρώπου.

Μια από τις συχνότερες και πιο έντονα εκφρασμένες προτροπές του Λόγου του Θεού προς τους πιστούς, είναι το κάλεσμα σε εγρήγορση, υπό το πρίσμα της ξαφνικής και απρόσμενης έλευσης του Χριστού.

873 Ματ 24:42 Αγρυπνείτε λοιπόν, διότι δεν εξεύρετε ποία ώρα έρχεται ο Κύριος υμών. Αγρυπνείτε λοιπόν, διότι δεν εξεύρετε ποία ώρα έρχεται ο Κύριος υμών. 44 Διά τούτο και σεις γίνεσθε έτοιμοι, διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.

Για πολλούς ασεβείς ανθρώπους, ή πιστούς που θα έχουν απομακρυνθεί από το Λόγο του Θεού, η αρπαγή της Εκκλησίας θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη, ένας «αιφνίδιος όλεθρος» σαν ξαφνικά να ανακαλύπτουν ότι το σπίτι τους έχει παραβιαστεί από κλέφτες και η περιουσία τους έχει κλαπεί.

1088 Αποκ 3:2 Γίνου άγρυπνος και στήριξον τα λοιπά, τα οποία μέλλουσι να αποθάνωσι· διότι δεν εύρηκα τα έργα σου τέλεια ενώπιον του Θεού. 3 Ενθυμού λοιπόν πως έλαβες και ήκουσας, και φύλαττε αυτά και μετανόησον. Εάν λοιπόν δεν αγρυπνήσης, θέλω ελθεί επί σε ως κλέπτης, και δεν θέλεις γνωρίσει ποίαν ώραν θέλω ελθεί επί σε.

918 Λουκ 12:35 Ας ήναι αι οσφύες σας περιεζωσμέναι και οι λύχνοι καιόμενοι· 36 και σεις όμοιοι με ανθρώπους, οίτινες προσμένουσι τον κύριον αυτών, πότε θέλει επιστρέψει εκ των γάμων, διά να ανοίξωσιν ευθύς εις αυτόν όταν έλθη και κρούση. 37 Μακάριοι οι δούλοι εκείνοι, τους οποίους ελθών ο κύριος θέλει ευρεί αγρυπνούντας. Αληθώς σας λέγω, ότι θέλει περιζωσθή και καθίσει αυτούς εις την τράπεζαν, και ελθών εις το μέσον θέλει υπηρετήσει αυτούς. 38 Και εάν έλθη εν τη δευτέρα φυλακή και εν τη τρίτη φυλακή έλθη και εύρη ούτω, μακάριοι είναι οι δούλοι εκείνοι. 39 Τούτο δε γινώσκετε, ότι εάν ήξευρεν ο οικοδεσπότης ποίαν ώραν ο κλέπτης έρχεται, ήθελεν αγρυπνήσει και δεν ήθελεν αφήσει να διορυχθή ο οίκος αυτού. 40 Και σεις λοιπόν γίνεσθε έτοιμοι· διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.

Ο λαός του Θεού όμως δεν είναι απληροφόρητος. Βλέπουμε τη συκιά ήδη να εκβλαστάνει φύλλα και έτσι καταλαβαίνουμε ότι η απολύτρωση μας είναι κοντά. Ο σοφός Χριστιανός, αγρυπνά στις προσευχές και καρτερεί με προσμονή την ώρα που θα έρθει ο νυμφίος.

1047 Α’ Θεσ 5:1 Περί δε των χρόνων και των καιρών, αδελφοί, δεν έχετε χρείαν να σας γράφη τις· 2 διότι σεις εξεύρετε ακριβώς ότι η ημέρα του Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί ούτως έρχεται. 3 Επειδή όταν λέγωσιν, Ειρήνη και ασφάλεια, τότε επέρχεται επ' αυτούς αιφνίδιος όλεθρος, καθώς αι ωδίνες εις την εγκυμονούσαν, και δεν θέλουσιν εκφύγει. 4 Αλλά σεις, αδελφοί, δεν είσθε εν σκότει, ώστε η ημέρα να σας καταφθάση ως κλέπτης· 5 πάντες σεις είσθε υιοί φωτός και υιοί ημέρας. Δεν είμεθα νυκτός ουδέ σκότους. 6 Άρα λοιπόν ας μη κοιμώμεθα ως και οι λοιποί, αλλ' ας αγρυπνώμεν και ας εγκρατευώμεθα. 7 Διότι οι κοιμώμενοι την νύκτα κοιμώνται, και οι μεθύοντες την νύκτα μεθύουσιν·

ΑΠΟΚ 3:3  Ενθυμού λοιπόν πως έλαβες και ήκουσας, και φύλαττε αυτά και μετανόησον. Εάν λοιπόν δεν αγρυπνήσης, θέλω ελθεί επί σε ως κλέπτης, και δεν θέλεις γνωρίσει ποίαν ώραν θέλω ελθεί επί σε. 

Τους πιστούς λοιπόν, δεν η αρπαγή δεν θα τους φτάσει "ως κλέπτης εν νυκτί", αλλά καθ’ ώραν δεν στοχάζεσθε:

872 Ματ 24:44 Διά τούτο και σεις γίνεσθε έτοιμοι, διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.

Η ασφαλέστερη μέθοδος για να είμαστε σε πνευματική αγρύπνια, είναι να μένουμε στις προσευχές, όπως έκαναν τα αδέλφια μας στη πρώτη αποστολική Εκκλησία. Εκεί το Πνεύμα του Θεού θα μας πλάσει, θα μας διαμορφώσει, θα μας βελτιώσει και θα μας δώσει δύναμη σε εγρήγορση και εγκράτεια.

1076 Α’ Πετ 4:7 Πάντων δε το τέλος επλησίασε. Φρονίμως λοιπόν διάγετε και αγρυπνείτε εις τας προσευχάς·

Τέτοια πρέπει να είναι η αγάπη μας προς τον Θεό, ώστε να τον προσμένουμε να επιστρέψει και μάλιστα να κάνουμε κι εμείς κάποια βήματα ώστε να τον συναντήσουμε. Δύο άνθρωποι που αγαπιούνται, όταν ανταμώνουν μετά από καιρό στο αεροδρόμιο ή στο σταθμό των τρένων, τρέχουν ο ένας προς τον άλλον για να αγκαλιαστούν.

1079 Β’ Πετ 3:11 Επειδή λοιπόν πάντα ταύτα διαλύονται, οποίοι πρέπει να ήσθε σεις εις πολίτευμα άγιον και ευσέβειαν, 12 προσμένοντες και σπεύδοντες εις την παρουσίαν της ημέρας του Θεού, καθ' ην οι ουρανοί πυρούμενοι θέλουσι διαλυθή και τα στοιχεία πυρακτούμενα θέλουσι χωνευθή; 13 Κατά δε την υπόσχεσιν αυτού νέους ουρανούς και νέαν γην προσμένομεν, εν οις δικαιοσύνη κατοικεί. 14 Διά τούτο, αγαπητοί, ταύτα προσμένοντες, σπουδάσατε να ευρεθήτε άσπιλοι και αμώμητοι ενώπιον αυτού εν ειρήνη,

Όπως ο αρραβωνιασμένος άνθρωπος μένει πιστός στη σχέση του, έτσι και ο πιστός που αγαπά τον Θεό, μένει πιστός και αμόλυντος από τον κόσμο της αμαρτίας.


Α.3. Ο κίνδυνος του πνευματικού ύπνου

873 Ματθ 25:1 Τότε θέλει ομοιωθή η βασιλεία των ουρανών με δέκα παρθένους, αίτινες λαβούσαι τας λαμπάδας εαυτών εξήλθον εις απάντησιν του νυμφίου. 2 Πέντε δε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι και πέντε μωραί. 3 Αίτινες μωραί, λαβούσαι τας λαμπάδας αυτών, δεν έλαβον μεθ' εαυτών έλαιον· 4 αι φρόνιμοι όμως έλαβον έλαιον εν τοις αγγείοις αυτών μετά των λαμπάδων αυτών. 5 Και επειδή ο νυμφίος εβράδυνεν, ενύσταξαν πάσαι και εκοιμώντο. 6 Εν τω μέσω δε της νυκτός έγεινε κραυγή· Ιδού, ο νυμφίος έρχεται, εξέλθετε εις απάντησιν αυτού. 7 Τότε εσηκώθησαν πάσαι αι παρθένοι εκείναι και ητοίμασαν τας λαμπάδας αυτών. 8 Και αι μωραί είπον προς τας φρονίμους· Δότε εις ημάς εκ του ελαίου σας, διότι αι λαμπάδες ημών σβύνονται. 9 Απεκρίθησαν δε αι φρόνιμοι, λέγουσαι· Μήποτε δεν αρκέση εις ημάς και εις εσάς· όθεν υπάγετε κάλλιον προς τους πωλούντας και αγοράσατε εις εαυτάς. 10 Ενώ δε απήρχοντο διά να αγοράσωσιν, ήλθεν ο νυμφίος και αι έτοιμοι εισήλθον μετ' αυτού εις τους γάμους, και εκλείσθη η θύρα. 11 Ύστερον δε έρχονται και αι λοιπαί παρθένοι, λέγουσαι· Κύριε, Κύριε, άνοιξον εις ημάς. 12 Ο δε αποκριθείς είπεν· Αληθώς σας λέγω, δεν σας γνωρίζω. 13 Αγρυπνείτε λοιπόν, διότι δεν εξεύρετε την ημέραν ουδέ την ώραν, καθ' ην ο Υιός του ανθρώπου έρχεται.

Η γνωστή περικοπή των μωρών παρθένων, μας διδάσκει τον κίνδυνο που υπάρχει όταν αμελούμε τα πράγματα του Θεού. Και οι δέκα, ονομάζονται “παρθέναι” δηλαδή λαός του Θεού που ήταν σε κατάσταση αναμονής του νυμφίου. Η αμέλεια όμως των πέντε να έχουν λάδι στα αγγεία τους, τους στέρησε τη βασιλεία των ουρανών.

Ο Χριστιανός, σοφίζεται από τον Κύριο και γίνεται επιμελής. Αγαπά τον Θεό και θέλει να ζήσει αιώνια κοντά Του. Φροντίζει λοιπόν ώστε κανένα πρόσωπο, καμία περίσταση και καμία δυσκολία να μη θέσει σε κίνδυνο το αιώνιο αυτό μέλλον του. Φροντίζει λοιπόν να μένει πνευματικά άγρυπνος στη προσευχή και στη προσκαρτέρηση. Φροντίζει να έχει αποθέματα ελαίου στο αγγείο του για τον καιρό που ξαφνικά θα το χρειαστεί.

1062 Εβρ 4:16 Ας πλησιάζωμεν λοιπόν μετά παρρησίας εις τον θρόνον της χάριτος, διά να λάβωμεν έλεος και να εύρωμεν χάριν προς βοήθειαν εν καιρώ χρείας.

Ας μη νομίζει κανείς ότι αμελώντας τη προσευχή και τη πνευματική του ζωή ότι θα μπορέσει όταν χρειαστεί να βρει βοήθεια. Συνήθως οι προκλήσεις της ζωής είναι ξαφνικές και αναπάντεχες. Τότε, πρέπει να είμαστε γεμάτοι από το Πνεύμα του Θεού, ώστε ακόμη και αντανακλαστικά, να αντιδράσουμε πνευματικά. Αν όμως το θυσιαστήριο μας είναι γκρεμισμένο, η αγάπη μας έχει ψυχρανθεί και άλλα πράγματα έχουν καταλάβει τη καρδιά μας, σε στιγμές πρόκλησης, οι αντιδράσεις μας θα είναι σαρκικές και ανθρώπινες, με ολέθρια και ζημιογόνα αποτελέσματα.

598 Παρ 20:4 Ο οκνηρός δεν θέλει να αροτριά εξ αιτίας του χειμώνος· διά τούτο θέλει ζητεί εν τω θέρει και δεν θέλει λαμβάνει.

Το γεγονός ότι «ενύσταξαν πάσαι και εκοιμώντο» δεν σημαίνει ότι ο ύπνος αυτός είναι πνευματικός ύπνος. Είναι η καθημερινότητα της ζωής και οι ασχολίες που καθένας μας έχει επιφορτιστεί, όπως επαγγελματικές δραστηριότητες, νοικοκυριό, σπουδές, μεγάλωμα των παιδιών κλπ. Ο καλός Χριστιανός είναι επιμελής σε όλα, αρκεί να μην φεύγει ο Χριστός από τη πρώτη θέση στη καρδιά του. Φροντίζει δια της προσευχής και της πνευματικής ενασχόλησης, να έχει πάντα αποθέματα "ελαίου", δηλαδή δύναμης Αγίου Πνεύματος ώστε όποτε χρειαστεί, να είναι πάντα έτοιμος "εις παν έργον αγαθόν" αλλά και έτοιμος να συναντήσει το Δημιουργό του.

Ο λαός του Θεού, δεν μπορεί να κοιμάται λοιπόν πνευματικό ύπνο.

618 Ασμ 5:2 Εγώ κοιμώμαι, αλλ' η καρδία μου αγρυπνεί· φωνή του αγαπητού μου· κρούει· …

Η διαφορά ανάμεσα στις παρθένες της παραβολής, είναι ότι η μέρα του Κυρίου βρίσκει τις μωρές παρθένες "ως κλέπτης εν νυκτί", ανέτοιμες και αμελείς. Τότε, όταν αρχίσει η διαδικασία της αρπαγής της εκκλησίας, δεν θα υπάρχει χρόνος για ετοιμασίες. Ότι έχει ο καθένας μας να κάνει, θα το κάνει τώρα, ενόσω έχει καιρό και ενόσω ονομάζεται το σήμερον.

Βλέπουμε ότι οι άλλες πέντε φρόνιμες παρθένες και αυτές κοιμούνται εξίσου. Δηλαδή κάποιος μπορεί να εργάζεται, ή να κοιμάται, ή να ασκεί οποιαδήποτε ασχολία της καθημερινότητας. Η μέρα του Κυρίου τις βρίσκει έτοιμες, αλλά "καθ’ ην ώραν δεν στοχάζονται":

873 Ματθ 24:42 Αγρυπνείτε λοιπόν, διότι δεν εξεύρετε ποία ώρα έρχεται ο Κύριος υμών. 43 Τούτο δε γινώσκετε ότι εάν ήξευρεν ο οικοδεσπότης εν ποία φυλακή της νυκτός έρχεται ο κλέπτης, ήθελεν αγρυπνήσει και δεν ήθελεν αφήσει να διορυχθή η οικία αυτού. 44 Διά τούτο και σεις γίνεσθε έτοιμοι, διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.

Ο φρόνιμος Χριστιανός με ότι και αν ασχολείται, πρέπει να είναι έτοιμος, και να φροντίζει ώστε τα αγγεία του να είναι γεμάτα με έλαιον. Έτσι, όταν συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η ώρα της αρπαγής της εκκλησίας, θα αισθανθεί έτοιμος και ευλογημένος στη παρουσία του Κυρίου του.

Ο Χριστιανός μπορεί να κοιμάται, αλλά η καρδιά του αγρυπνά.

1047 Α΄Θεσ 5:10 όστις απέθανεν υπέρ ημών, ίνα είτε αγρυπνούμεν είτε κοιμώμεθα ζήσωμεν μετ' αυτού. Όταν έλθει η κοινή για όλο τον κόσμο ώρα της αρπαγής, κάποιοι στην Ευρώπη θα βρίσκονται δουλειά τους, ενώ άλλοι στην Αμερική θα κοιμούνται και άλλοι θα βρίσκονται στις καθημερινές ασχολίες και φροντίδες τους.

923 Λουκ 17:34 Σας λέγω, Εν τη νυκτί εκείνη θέλουσιν είσθαι δύο επί μιας κλίνης, ο εις παραλαμβάνεται και ο άλλος αφίνεται· 35 δύο γυναίκες θέλουσιν αλέθει ομού, η μία παραλαμβάνεται και η άλλη αφίνεται· 36 δύο θέλουσιν είσθαι εν τω αγρώ, ο εις παραλαμβάνεται και ο άλλος αφίνεται.

1097 Αποκ 16:15 Ιδού, έρχομαι ως κλέπτης· μακάριος όστις αγρυπνεί και φυλάττει τα ιμάτια αυτού, διά να μη περιπατή γυμνός και βλέπωσι την ασχημοσύνην αυτού.

1004 Ρωμ 13:11 Και μάλιστα, εξεύροντες τον καιρόν, ότι είναι ήδη ώρα να εγερθώμεν εκ του ύπνου· διότι είναι πλησιεστέρα εις ημάς η σωτηρία παρ' ότε επιστεύσαμεν. 12 Η νυξ προεχώρησεν, η δε ημέρα επλησίασεν· ας απορρίψωμεν λοιπόν τα έργα του σκότους και ας ενδυθώμεν τα όπλα του φωτός. 13 Ας περιπατήσωμεν ευσχημόνως ως εν ημέρα, μη εις συμπόσια και μέθας, μη εις κοίτας και ασελγείας, μη εις έριδα και φθόνον·

Τι τραγικά σημεία όλα τούτα πάνω στον κόσμο, καθώς η ημέρα του Κυρίου πλησιάζει. Το σκοτάδι ήδη προχώρησε πάρα πολύ πάνω στον κόσμο. Τούτο το απόλυτο σκοτάδι που μας κυκλώνει όλους μας, είναι το μεγαλύτερο σημείο ότι η αυγή πλησιάζει. Η ημέρα φτάνει. Ο Κύριος έδωσε μια προειδοποίηση:

928 Λουκ 21:28 Όταν δε ταύτα αρχίσωσι να γίνωνται, ανακύψατε και σηκώσατε τας κεφαλάς σας, διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς σας.»

Λίγο ακόμη χρειάζεται ο λαός του Θεού, οι δικοί του, να μείνουν άγρυπνοι. Να μείνουν λαμπάδες αναμμένες που θα φωτίζουν με το φως του Χριστού ένα κόσμο που χάνεται, γιατί δεν γνώρισε Εκείνον (Α΄ΙΩΑ γ:1). Στον κήπο της Γεσθημανή, ο Κύριος ζήτησε από τους μαθητές του να μείνουν για λίγο άγρυπνοι καθώς εκείνος πήγε πιο πέρα να προσευχηθεί. Όταν γύρισε τους βρήκε να κοιμούνται. Πόσο πικρό τα παράπονο του Κυρίου στον Πέτρο:

875 Ματθ 26:40 Και έρχεται προς τους μαθητάς και ευρίσκει αυτούς κοιμωμένους, και λέγει προς τον Πέτρον· Ούτω δεν ηδυνήθητε μίαν ώραν να αγρυπνήσητε μετ' εμού;

Τι πικρό, να ακούσει μια ψυχή από το στόμα του Κυρίου τούτα τα λόγια. Ας μείνουμε άγρυπνοι για λίγο ακόμη. Ας μείνουμε μέσα στον Κύριο, «εν Χριστώ» για λίγο ακόμα. Το έχουμε ανάγκη εμείς, το έχουν ανάγκη οι γύρω μας, το έχει ανάγκη το έργο του Θεού. Αλήθεια πόσο μεγάλος θα είναι ο έπαινος του Κυρίου για την ψυχή εκείνη που θα σταθεί πίστη στις υποσχέσεις του Κυρίου:

873 Ματθ 25:21 Και είπε προς αυτόν ο κύριος αυτού· Εύγε, δούλε αγαθέ και πιστέ· εις τα ολίγα εστάθης πιστός, επί πολλών θέλω σε καταστήσει· είσελθε εις την χαράν του κυρίου σου.

928 Λουκ 21:34 Προσέχετε δε εις εαυτούς μήποτε βαρυνθώσιν αι καρδίαι σας από κραιπάλης και μέθης και μεριμνών βιωτικών, και επέλθη αιφνίδιος εφ' υμάς η ημέρα εκείνη· 35 διότι ως παγίς θέλει επέλθει επί πάντας τους καθημένους επί πρόσωπον πάσης της γης.Β: ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Κάποτε οι μαθητές, θαμπωμένοι από τη μεγαλοπρέπεια του Ναού, θέλησαν να επιδείξουν στον Ιησού τις οικοδομές. Ο Κύριος τους προειδοποίησε να μη ρίχνουν τα μάτια τους στα επίγεια, διότι όλα αυτά πρόκειται να καταστραφούν. Το ίδιο λέει και σε όλο το λαό του ο Κύριος. Η καρδιά μας δεν πρέπει να πλανιέται και να κολλάει στα πράγματα του κόσμου τούτου.

894 Μαρκ ιγ:1 Και ενώ εξήρχετο εκ του ιερού, λέγει προς αυτόν εις των μαθητών αυτού· Διδάσκαλε, ίδε οποίοι λίθοι και οποίαι οικοδομαί. 2 Και ο Ιησούς αποκριθείς είπε προς αυτόν· Βλέπεις ταύτας τας μεγάλας οικοδομάς; δεν θέλει αφεθή λίθος επί λίθον, όστις να μη κατακρημνισθή. 3 Και ενώ εκάθητο εις το όρος των Ελαιών κατέναντι του ιερού, ηρώτων αυτόν κατ' ιδίαν ο Πέτρος και Ιάκωβος και Ιωάννης και Ανδρέας. 4 Ειπέ προς ημάς πότε θέλουσι γείνει ταύτα, και τι το σημείον όταν ταύτα πάντα μέλλωσι να συντελεσθώσιν; 5 Ο δε Ιησούς αποκριθείς προς αυτούς, ήρχισε να λέγη· Βλέπετε μη σας πλανήση τις. 6 Διότι πολλοί θέλουσιν ελθεί εν τω ονόματί μου, λέγοντες ότι εγώ είμαι, και πολλούς θέλουσι πλανήσει.

Οι μαθητές ζητούν Σημείο και είναι φυσικό ο άνθρωπος να ψάχνει για τα σημεία που θα μαρτυρούν πότε θα επιστρέψει ο Χριστός στη γη. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, γιατί ένα από τα σημεία των εσχάτων ημερών, θα είναι και η αύξηση των ψευδοπροφητών. Ακόμα η πλάνη και η αποστασία πολλών αδελφών από τη πίστη, αποτελεί και χαρακτηριστικό των εσχάτων καιρών: (Α’ Τιμ 4:1).

Ο Ιησούς είπε ότι θα υπάρξει μια γενιά που τα χαρακτηριστικά της θα δηλώνουν ότι το τέλος είναι κοντά. Σε κάποια στιγμή της ιστορίας όλα αυτά τα σημεία θα συγκλίνουν. Τότε, αυτοί που οι καρδιές τους θα έχουν μεταμορφωθεί από το Πνεύμα Του, θα είναι ικανοί να διαβάσουν τα σημεία αυτής της μέρας και να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους όπως έκανε ο Νώε. Σήμερα φαίνεται ότι αυτά τα σημεία βέβαια συγκλίνουν για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Χριστός αναλήφθηκε στους ουρανούς. Ο λόγος του Θεού μας καθιστά υπευθύνους ώστε να διακρίνουμε τα σημεία και να παραμένουμε άγρυπνοι στη προσμονή της ημέρας εκείνης.

872 Ματθ 24:32 Από δε της συκής μάθετε την παραβολήν· Όταν ο κλάδος αυτής γείνη ήδη απαλός και εκβλαστάνη τα φύλλα, γνωρίζετε ότι πλησιάζει το θέρος· 33 ούτω και σεις, όταν ίδητε πάντα ταύτα, εξεύρετε ότι πλησίον είναι επί τας θύρας.


Β.1. Ψευδοπροφήτες θα πλανούν το κόσμο

872 Ματθ 24:4 Και αποκριθείς ο Ιησούς, είπε προς αυτούς· Βλέπετε μη σας πλανήση τις. 5 Διότι πολλοί θέλουσιν ελθεί επί τω ονόματί μου, λέγοντες, Εγώ είμαι ο Χριστός, και πολλούς θέλουσι πλανήσει.

1052 Α’ Τιμ 4:1 Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήσει τινές από της πίστεως, προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων

Είναι σημείο των εσχάτων ημερών, ο πολλαπλασιασμός των ψευδοπροφητών οι οποίοι θα πλανούν το κόσμο και θα κηρύττουν απροκάλυπτα τις κακοδοξίες τους. Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες ψευδείς εκκλησίες όπως για παράδειγμα η Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού, που διακηρύττει ότι ο Ιησούς Χριστός, έχει ενανθρωπιστεί ξανά στο πρόσωπο μιας Κινέζας γυναίκας. Αυτοί λοιπόν έχουν γεμίσει το κόσμο με αναρτήσει καθώς χρησιμοποιούν πολύ τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ως Χριστιανοί, δεν πρέπει να δείχνουμε συγκαταβατικότητα “χάριν της αγάπης” γιατί όλα αυτά είναι από δαιμονικά πνεύματα και είναι πολύ επικίνδυνα. Ίσως δεν μπορούν να πλανήσουν έναν στερεωμένο στη Γραφή Χριστιανό, αλλά δυστυχώς καταφέρνουν να πλανήσουν νέους πιστούς.


Β.2. Έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλεία ⏮

872 Ματθ κδ:6 Θέλετε δε ακούσει πολέμους και φήμας πολέμων· προσέχετε μη ταραχθήτε· επειδή πάντα ταύτα πρέπει να γείνωσιν, αλλά δεν είναι έτι το τέλος. 7 Διότι θέλει εγερθή έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν,

Πάντα γινόταν διάφοροι πόλεμοι και μάλιστα μερικοί ήταν πράγματι πολύ μεγάλοι. Όλα αυτά δεν έπρεπε να ανησυχούν τους αδελφούς των παλαιοτέρων γενεών, διότι όλα αυτά είναι μέσα στα πλαίσια της έκφρασης της κακίας του ανθρώπου. Ο Κύριος προειδοποιεί ότι επρόκειτο να γίνουν παγκόσμιοι πόλεμοι.

Ένα ακόμη σημείο που έχει σχέση με τους πολέμους είναι οι ατέλειωτες και υποκριτικές συζητήσεις των ηγετών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη. Ειρήνη όμως δεν μπορεί ποτέ να έλθει από ανθρώπους στις καρδιές των οποίων δεν κατοικεί ο Χριστός που είναι ο άρχων της ειρήνης.

1047 Α’ Θεσ ε:3 Επειδή όταν λέγωσιν, Ειρήνη και ασφάλεια, τότε επέρχεται επ' αυτούς αιφνίδιος όλεθρος, καθώς αι ωδίνες εις την εγκυμονούσαν, και δεν θέλουσιν εκφύγει.


Β.3. Φόβητρα από τον ουρανό ⏮

Ένα χαρακτηριστικό του σημείου των παγκοσμίων πολέμων, είναι η εμφάνιση για πρώτη φορά των πολεμικών ιπτάμενων μηχανών, των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων. Στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τα πρωτοεμφανιζόμενα αεροπλάνα ήταν σε αρχικό στάδιο σχεδίασης, σε σημείο μάλιστα ότι στην αρχή, οι πιλότοι έριχναν τις βόμβες με τα χέρια μέσα από το πιλοτήριο. Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τα αεροπλάνα είχαν ήδη βελτιωθεί πολύ, τα ελικόπτερα το ίδιο και μάλιστα προς το τέλος του πολέμου, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα Γερμανικά αεριωθούμενα (τζετ) τα οποία αργότερα τελειοποιήθηκαν.

810 Ιωηλ 2:30 Και θέλω δείξει τέρατα εν τοις ουρανοίς και επί της γης, αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού. 31 Ο ήλιος θέλει μεταστραφή εις σκότος και η σελήνη εις αίμα, πριν έλθη η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής. 32 Και πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου, θέλει σωθή· διότι εν τω όρει Σιών και εν Ιερουσαλήμ θέλει είσθαι σωτηρία, καθώς είπεν ο Κύριος, και εις τους υπολοίπους τους οποίους ο Κύριος θέλει προσκαλέσει.

927 Λουκ 21:11 και θέλουσι γείνει κατά τόπους σεισμοί μεγάλοι και πείναι και λοιμοί, και θέλουσιν είσθαι φόβητρα και σημεία μεγάλα από του ουρανού.

961 Πραξ 2:19 και θέλω δείξει τέρατα εν τω ουρανώ άνω και σημεία επί της γης κάτω, αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού·

ΛΟΥΚ κα:11 ….και θέλουσιν είσθαι φόβητρα και σημεία μεγάλα από του ουρανού.

Κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για φόβητρα από τον ουρανό αν δεν μιλούσε με το Πνεύμα του Θεού.

Στην Αποκάλυψη ο Ιωάννης μιλά με μια τρομακτική πραγματικά αποκάλυψη για τις ιπτάμενες πολεμικές μηχανές του μέλλοντος.

1092 ΑΠΟΚ θ:3 Και εκ του καπνού εξήλθον ακρίδες εις την γην, και εδόθη εις αυτάς εξουσία ως έχουσιν εξουσίαν οι σκορπίοι της γής· 4 και ερρέθη προς αυτάς να μη βλάψωσι τον χόρτον της γης μηδέ κανέν χλωρόν μηδέ κανέν δένδρον, ειμή τους ανθρώπους μόνους, οίτινες δεν έχουσι την σφραγίδα του Θεού επί των μετώπων αυτών. 5 Και εδόθη εις αυτάς να μη θανατώσωσιν αυτούς, αλλά να βασανισθώσι πέντε μήνας· και ο βασανισμός αυτών ήτο ως βασανισμός σκορπίου, όταν κτυπήση άνθρωπον. 6 Και εν ταις ημέραις εκείναις θέλουσι ζητήσει οι άνθρωποι τον θάνατον και δεν θέλουσιν ευρεί αυτόν, και θέλουσιν επιθυμήσει να αποθάνωσι, και ο θάνατος θέλει φύγει απ' αυτών. 7 Και αι μορφαί των ακρίδων ήσαν όμοιαι με ίππους ητοιμασμένους εις πόλεμον, και επί τας κεφαλάς αυτών ήσαν ως στέφανοι όμοιοι με χρυσόν, και τα πρόσωπα αυτών ως πρόσωπα ανθρώπων. 8 Και είχον τρίχας ως τρίχας γυναικών, και οι οδόντες αυτών ήσαν ως λεόντων, 9 και είχον θώρακας ως θώρακας σιδηρούς, και η φωνή των πτερύγων αυτών ήτο ως φωνή αμαξών ίππων πολλών τρεχόντων εις πόλεμον. 10 Και είχον ουράς ομοίας με σκορπίους και ήσαν κέντρα εις τας ουράς αυτών, και η εξουσία αυτών ήτο να βλάψωσι τους ανθρώπους πέντε μήνας.

1092 ΑΠΟΚ θ:17 Και ούτως είδον τους ίππους εν τη οράσει και τους καθημένους επ' αυτών, ότι είχον θώρακας πυρίνους και υακινθίνους και θειώδεις· και αι κεφαλαί των ίππων ήσαν ως κεφαλαί λεόντων, και εκ των στομάτων αυτών εξήρχετο πυρ και καπνός και θείον. … 19 Διότι αι εξουσίαι αυτών είναι εν τω στόματι αυτών, επειδή αι ουραί αυτών είναι όμοιαι με όφεις, έχουσαι κεφαλάς, και με αυτάς βλάπτουσι.

Κάποιος που ζούσε εκείνη την εποχή και έβλεπε σε όραση τα σημερινά αεροπλάνα και ελικόπτερα, δεν θα είχε καλύτερο τρόπο ή άλλες πιο κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει αυτό που ο Θεός του έδειχνε. Φόβητρα από τον ουρανό, αποτελούν και οι μετεωρίτες καθώς και τα διαστημικά σκουπίδια.


Β.4. Πείνες, λοιμοί (μολυσματικές επιδημίες) και σεισμοί ⏮

872 Ματθ κδ:7 …και θέλουσι γείνει πείναι και λοιμοί και σεισμοί κατά τόπους·

… πείναι ... Είναι γνωστό ότι πάντοτε υπήρχαν περίοδοι πείνας στη γη και μάλιστα πολλοί άνθρωποι πέθαιναν από τη πείνα. Τότε, στους καιρούς που οι επικοινωνίες αλλά και η συγκοινωνίες δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες, ο άνθρωπος δεν είχε πολλά πράγματα που μπορούσε να κάνει. Σήμερα όμως όλα είναι γνωστά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο αλλά και η παγκόσμια κοινότητα έχει κάθε μέσον να αντιμετωπίσει τη πείνα σε διάφορα φτωχά μέρη του πλανήτη. Αντί όμως γι’ αυτό, προτιμούν να πετάνε στις χωματερές εκατομμύρια τόνους καλών τροφίμων για να ελέγχουν τις τιμές, παρά να τα στείλουν στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα λοιπόν, οι πείνες που έχουμε, είναι περισσότερο προϊόν της απληστίας του ανθρώπου παρά φυσικά φαινόμενα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Παγκόσμιο Ακαθάριστο προϊόν (GDP), είναι ικανό να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό 13 φορές. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι 66 άνθρωποι κατέχουν το μισό πλούτο όλου του κόσμου (OXFAM - Oxford Committee for Famine Relief).

Ακόμη, το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης που βλέπουμε να γεννιέται στις μέρες μας εμπρός στα μάτια μας, θέλοντας να ελέγξει τα πάντα και μεταξύ αυτών και τα τρόφιμα, έχει δημιουργήσει μερικές πολυεθνικές οι οποίες κρατούν τη κυριότητα των σπόρων για όλα τα φυτικά τρόφιμα. Μάλιστα υπάρχουν νόμοι πια, που απαγορεύουν στους απλούς πολίτες να κατέχουν σπόρους, εκτός και αν είναι αγορασμένοι από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Πρόσφατα δε, ψηφίστηκε από την Ε.Ε. ένας νόμος που απαγορεύει στον απλό πολίτη να διατηρεί μποστάνια με ζαρζαβατικά δικά του. Όλα πρέπει να ελέγχονται από το σύστημα και προς τα εκεί βαδίζει ο κόσμος, σε εκπλήρωση των εσχατολογικών σημείων της Γραφής.

Στο καιρό της μεγάλης θλίψης τα τρόφιμα πρέπει να ελέγχονται από το σύστημα, ώστε κανείς να μη μπορεί να αγοράζει η να πουλάει τρόφιμα, παρά μόνο όσοι έχουν το χάραγμα του αντιχρίστου.

Όπως σε όλα τα σημεία, και αυτό της πείνας έχει τη μορφή ωδίνης και θα κλιμακωθεί στους έσχατους καιρούς και ιδιαίτερα στη μεγάλη θλίψη:

1090 ΑΠΟΚ ς:5 Και ότε ήνοιξε την τρίτην σφραγίδα, ήκουσα το τρίτον ζώον λέγον· Έρχου και βλέπε. Και είδον, και ιδού, ίππος μέλας, και ο καθήμενος επ' αυτόν είχε ζυγαρίαν εν τη χειρί αυτού. 6 Και ήκουσα φωνήν εν μέσω των τεσσάρων ζώων λέγουσαν· Μία χοίνιξ σίτου δι' εν δηνάριον και τρεις χοίνικες κριθής δι' εν δηνάριον, και το έλαιον και τον οίνον μη βλάψης.

Ένα άλλο θαυμαστό χαρακτηριστικό του Λόγου του Θεού, είναι ότι από τη μία έχει ως σημείο τη πείνα, αλλά και από την άλλη έχει ως σημείο ότι τότε, θα είναι σαν τις ημέρες του Νώε, που «έτρωγον και έπινον»! Οι πλούσιοι θα τρώνε και θα αδιαφορούν για τους φτωχούς, ακριβώς όπως γίνεται στις μέρες μας.

… λοιμοί ... Πάλι κάποιοι ισχυρίζονται ότι πάντα υπήρχαν λοιμοί και έχουν κατά μέρος δίκιο. Πάντως οι λοιμοί που συμβαίνουν σήμερα και θα συμβαίνουν από εδώ και πέρα μέχρι να έρθει ο Κύριος, θα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Μάλιστα ο Λόγος του Θεού μιλά για λοιμούς οι οποίοι θα πλήττουν όλο το πλυθησμό της γης.

1090 Αποκ 6:7 Και ότε ήνοιξε την σφραγίδα την τετάρτην, ήκουσα φωνήν του τετάρτου ζώου λέγουσαν· Έρχου και βλέπε. 8 Και είδον, και ιδού, ίππος ωχρός, και ο καθήμενος επάνω αυτού ωνομάζετο θάνατος, και ο Άδης ηκολούθει μετ' αυτού· και εδόθη εις αυτούς εξουσία επί το τέταρτον της γης, να θανατώσωσι με ρομφαίαν και με πείναν και με θάνατον και με τα θηρία της γης.

Στη διάρκεια του αντιχρίστου, με τον ωχρό ίππο που βλέπει ο Ιωάννης στη τέταρτη σφραγίδα, θα ξεχυθεί ο θάνατος από διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων και οι λοιμοί.

… σεισμοί … Και σε αυτό το σημείο, κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι σεισμοί πάντα γινόταν. Η επιστήμη όμως παρατηρεί ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να εξηγηθεί τουλάχιστον εύκολα. Η σεισμική ενέργεια που εκλύεται, αντί να παραμένει σταθερή, όλο και αυξάνει, πράγμα που είναι και αυτό συμβατό με την έννοια των σημείων ως ωδίνων. Το αποκορύφωμα θα έρθει και πάλι στις έσχατες ημέρες και ιδίως στη μεγάλη θλίψη:

1097 Αποκ 16:18 Και έγειναν φωναί και βρονταί και αστραπαί, και έγεινε σεισμός μέγας, οποίος δεν έγεινεν αφού οι άνθρωποι υπήρξαν επί της γης, τόσον πολλά μεγάλος σεισμός. 19 Και διηρέθη η πόλις η μεγάλη εις τρία μέρη, και αι πόλεις των εθνών έπεσον. Και Βαβυλών η μεγάλη ήλθεν εις ενθύμησιν ενώπιον του Θεού διά να δώση εις αυτήν το ποτήριον του οίνου του θυμού της οργής αυτού. 20 Και πάσα νήσος έφυγε και τα όρη δεν ευρέθησαν.

Η Γη θα μολυνθεί: Τα ποτάμια και οι θάλασσες θα μολυνθούν, τα ψάρια θα θανατωθούν, τα υπόγεια ύδατα θα μολυνθούν (απόβλητα κλπ.). Τα δάση θα κατακαούν (έλλειψη οξυγόνου). Ο ήλιος θα καυματίζει την γη (έλλειψη όζοντος, ερημοποίηση, φαινόμενο θερμοκηπίου)

637 Ησα 24:4-6 Η γη πενθεί, μαραίνεται, ο κόσμος ατονεί, μαραίνεται, οι υψηλοί εκ των λαών της γης είναι ητονημένοι. 5 Και η γη εμολύνθη υποκάτω των κατοίκων αυτής· διότι παρέβησαν τους νόμους, ήλλαξαν το διάταγμα, ηθέτησαν διαθήκην αιώνιον.


Β.5. Ωδίνες ⏮

872 Ματθ 24:8 πάντα δε ταύτα είναι αρχή ωδίνων.

1047 Α’ Θεσ 5:3 Επειδή όταν λέγωσιν, Ειρήνη και ασφάλεια, τότε επέρχεται επ' αυτούς αιφνίδιος όλεθρος, καθώς αι ωδίνες εις την εγκυμονούσαν, και δεν θέλουσιν εκφύγει.

Οι ωδίνες είναι οι πόνοι της ετοιμόγεννης γυναίκας. Όταν αρχίσουν οι πόνοι, γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνοί ενώ δεν περνούν μέχρι να ολοκληρωθεί η γέννα. Αυτό θα είναι και το χαρακτηριστικό των σημείων των εσχάτων ημερών. Όταν αρχίσουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα και συχνά, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσουν την εμφάνισή τους, μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Θεού για τις έσχατες ημέρες.


Β.6. Η ανομία στο πλήρες, η αγάπη των πολλών θα ψυχρανθεί ⏮

872 Ματθ κδ:12 και επειδή θέλει πληθυνθή η ανομία, η αγάπη των πολλών θέλει ψυχρανθή. 13 Ο δε υπομείνας έως τέλους, ούτος θέλει σωθή.

Ένα από τα πιο τρανταχτά σημεία των εσχάτων ημερών, είναι η δραματική αύξηση της ανομίας και της αμαρτίας. Όπως έχουμε δει σε όλα τα σημεία των εσχάτων ημερών, και εδώ έχουμε το φαινόμενο των ωδίνων. Η ανομία πάντα είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά στους έσχατους καιρούς το πράγμα έχει παραγίνει και στους καιρούς της πληροφορίας που ζούμε, η ανομία στην πιο άθλια και ακραία μορφή της μπαίνει στο σπίτι μας με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Η ανομία θα κορυφωθεί και μάλιστα «θα φτάσει στο πλήρες» κατά τον καιρό λίγο πριν την εμφάνιση του Αντιχρίστου.

975 Δαν η:23 Και εν τοις εσχάτοις καιροίς της βασιλείας αυτών, όταν αι ανομίαι φθάσωσιν εις το πλήρες, θέλει εγερθή βασιλεύς σκληροπρόσωπος και συνετός εις πανουργίας.

Μέσα σε όλα αυτά, ο λαός του Θεού θα πρέπει να προσέξει να μη ψυχρανθεί η αγάπη του. Είναι χαρακτηριστικό του εγωκεντρικού ανθρώπου να κλείνεται στον εαυτό του σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Ο άνθρωπος του Θεού όμως, έχει εμπιστοσύνη στον Κύριο και δεν κλείνει τα σπλάχνα του στον έχοντα χρεία. Η αγάπη μας δεν θα κρυώσει, αντίθετα θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στα πλαίσια του εφικτού, ώστε να ανακουφίσουμε συνανθρώπους μας οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση από εμάς.

ΑΠΟΚ β:4 Πλην έχω τι κατά σου, διότι την αγάπην σου την πρώτην αφήκας. 5 Ενθυμού λοιπόν πόθεν εξέπεσες και μετανόησον και κάμε τα πρώτα έργα· ει δε μη, έρχομαι προς σε ταχέως και θέλω κινήσει την λυχνίαν σου εκ του τόπου αυτής, εάν δεν μετανοήσης.

Ακόμη, στα αγαθά αυτά έργα και στην διατήρηση της ακεραιότητας μας ως Χριστιανοί, θα χρειαστούμε την αρετή της υπομονής. Ο κόσμος θα βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ανομία, αλλά οι άγιοι θα πρέπει να παραμείνουν αμόλυντοι από τον κόσμο:

1055 Β’ Τιμ γ:1 Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί· 2 διότι θέλουσιν είσθαι οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, 3 άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι, 4 προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι, 5 έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής. Και τούτους φεύγε.

Δυστυχώς όπως γίνεται πριν από κάθε συμφορά, μερικά ακόμη δευτερόλεπτα πριν το τέλος, οι άνθρωποι χωρίς να έχουν πάρει καθόλου χαμπάρι τι πρόκειται να συμβεί εντός ολίγου, θα καταπιάνονται ο καθένας με τις καθημερινές τους ασχολίες και φυσικά θα αμαρτάνουν ενώπιον του Θεού χωρίς ντροπή:

872 Ματθ κδ:37 και καθώς αι ημέραι του Νώε, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. 38 Διότι καθώς εν ταις ημέραις ταις προ του κατακλυσμού ήσαν τρώγοντες και πίνοντες, νυμφευόμενοι και νυμφεύοντες, έως της ημέρας καθ' ην ο Νώε εισήλθεν εις την κιβωτόν, 39 και δεν ενόησαν, εωσού ήλθεν ο κατακλυσμός και εσήκωσε πάντας, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. 40 Τότε δύο θέλουσιν είσθαι εν τω αγρώ· ο εις παραλαμβάνεται και ο εις αφίνεται· 41 δύο γυναίκες θέλουσιν αλέθει εν τω μύλω, μία παραλαμβάνεται και μία αφίνεται.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις ημέρες του Λωτ. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως, διότι βλέπουμε πως η ανθρώπινη απόφαση που έλαβε ο Λωτ να αποχωριστεί από τον Αβραάμ τον ευλογημένο του Θεού, παρόλο που δεν επρόκειτο για ξεκάθαρη παράβαση του Λόγου του Θεού, τον οδήγησε στη καταστροφή ακριβώς εκείνων τα οποία προσπαθούσε να κερδίσει. Ο Λόγος του Θεού μας λέει ότι όποιος σώσει τη ζωή του θα τη χάσει…

923 Λουκ ιζ:28 Ομοίως και καθώς έγεινεν εν ταις ημέραις του Λώτ· έτρωγον, έπινον, ηγόραζον, επώλουν, εφύτευον, ωκοδόμουν· 29 καθ' ην δε ημέραν εξήλθεν ο Λωτ από Σοδόμων, έβρεξε πυρ και θείον απ' ουρανού και απώλεσεν άπαντας. 30 Ωσαύτως θέλει είσθαι καθ' ην ημέραν ο Υιός του ανθρώπου θέλει φανερωθή. 31 Κατ' εκείνην την ημέραν όστις ευρεθή επί του δώματος και τα σκεύη αυτού εν τη οικία, ας μη καταβή διά να λάβη αυτά, και όστις εν τω αγρώ ομοίως ας μη επιστρέψη εις τα οπίσω. 32 Ενθυμείσθε την γυναίκα του Λωτ. 33 Όστις ζητήση να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν, και όστις απολέση αυτήν, θέλει διαφυλάξει αυτήν. 34 Σας λέγω, Εν τη νυκτί εκείνη θέλουσιν είσθαι δύο επί μιας κλίνης, ο εις παραλαμβάνεται και ο άλλος αφίνεται· 35 δύο γυναίκες θέλουσιν αλέθει ομού, η μία παραλαμβάνεται και η άλλη αφίνεται· 36 δύο θέλουσιν είσθαι εν τω αγρώ, ο εις παραλαμβάνεται και ο άλλος αφίνεται. 37 Και αποκριθέντες λέγουσι προς αυτόν· Που, Κύριε; Ο δε είπε προς αυτούς· Όπου είναι το σώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί.


Β.7. Το Άγιο Πνεύμα θα εκχυθεί πάνω στο λαό του Θεού ⏮

810 Ιωηλ 2:28 Και μετά ταύτα θέλω εκχέει το πνεύμά μου επί πάσαν σάρκα· και θέλουσι προφητεύσει οι υιοί σας και αι θυγατέρες σας· οι πρεσβύτεροί σας θέλουσιν ενυπνιασθή ενύπνια, οι νεανίσκοι σας θέλουσιν ιδεί οράσεις. 29 Και έτι επί τους δούλους μου και επί τας δούλας μου εν ταις ημέραις εκείναις θέλω εκχέει το πνεύμά μου. 30 Και θέλω δείξει τέρατα εν τοις ουρανοίς και επί της γης, αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού. 31 Ο ήλιος θέλει μεταστραφή εις σκότος και η σελήνη εις αίμα, πριν έλθη η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής. 32 Και πας όστις επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου, θέλει σωθή· διότι εν τω όρει Σιών και εν Ιερουσαλήμ θέλει είσθαι σωτηρία, καθώς είπεν ο Κύριος, και εις τους υπολοίπους τους οποίους ο Κύριος θέλει προσκαλέσει. (βλ. Πραξ 2:17-21).

Ο Ιωήλ προφητεύει πρώτα για την έκχυση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ενώ αμέσως μετά μιλάει για μία νέα έκχυση του Αγίου Πνεύματος, την οποία συνδέει με τις έσχατες ημέρες όπως φανερώνουν τα εδάφια 30-32.

Ο Ζαχαρίας μιλάει παραβολικά για έναν υετό κατά την όψιμη βροχή.

838 Ζαχ 10:1 Ζητείτε παρά του Κυρίου υετόν εν τω καιρώ της οψίμου βροχής· και ο Κύριος θέλει κάμει αστραπάς και θέλει δώσει εις αυτούς βροχάς όμβρου, εις έκαστον βοτάνην εν τω αγρώ.


Β.8. Εξάπλωση του πνευματισμού ⏮

Ζούμε σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός θεωρείται ξεπερασμένος και αναχρονιστικός. Όσοι δηλώνουν τη πίστης τους στον Ιησού Χριστό, συνήθως γίνονται αποδέκτες ειρωνικών σχολίων και αποδοκιμασιών. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα σημείο που μας δημιουργεί μεγάλη απορία. Στην εποχή που ο Χριστός δεν έχει πια θέση στις καρδιές των ανθρώπων, χίλιες δύο μυστικιστικές θρησκείες και μάγοι ή μέντιουμ, ξεπετιούνται εδώ κι εκεί σε όλο το κόσμο. Πώς συμβαίνει λοιπόν στη κοσμική εποχή μας να διαπιστώνεται επέκταση ενδιαφέροντος για το μυστικισμό;

1049 Β' Θεσ β:9 όστις θέλει ελθεί κατ' ενέργειαν του Σατανά εν πάση δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους 10 και εν πάση απάτη της αδικίας μεταξύ των απολλυμένων, διότι δεν εδέχθησαν την αγάπην της αληθείας διά να σωθώσι· 11 και διά τούτο θέλει πέμψει επ' αυτούς ο Θεός ενέργειαν πλάνης, ώστε να πιστεύσωσιν εις το ψεύδος, 12 διά να κατακριθώσι πάντες οι μη πιστεύσαντες εις την αλήθειαν, αλλ' ευαρεστηθέντες εις την αδικίαν.

1052 A'Tιμ δ:1 Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήσει τινές από της πίστεως, προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων, 2 διά της υποκρίσεως ψευδολόγων, εχόντων την εαυτών συνείδησιν κεκαυτηριασμένην,...

872 Ματθ κδ:24 διότι θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και θέλουσι δείξει σημεία μεγάλα και τέρατα, ώστε να πλανήσωσιν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς.

Αυτά τα κείμενα προλέγουν ότι πλησιάζοντας προς το τέλος του κόσμου, το έργο του αντίχριστου θα χαρακτηρίζεται από κάθε είδους θαύματα και σημεία - κίβδηλες εκδηλώσεις του υπερφυσικού, σημεία που θα γίνονται ευχαρίστως δεκτά από τους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν γυρίσει τη πλάτη τους στο Χριστό.

Αυτή η εικόνα έρχεται απευθείας σε αντίθεση με τις διακηρύξεις των λεγόμενων στοχαστών για εκατοντάδες χρόνια, ότι η λογική θα θριαμβεύσει επί της δεισιδαιμονίας. Μας έλεγαν ότι οι επιστημονικές μέθοδοι θα νικούσαν πολύ εύκολα την ανάγκη ύπαρξης του υπερβατικού. Μάλιστα κάποιοι έβαλαν στοίχημα ότι η Γραφή κάποτε θα διαβάζεται μόνο ως ένα ενθύμιο μιας αρχαίας ξεπερασμένης δεισιδαιμονικής εποχής. Η επιστήμη ασφαλώς θα καθιστούσε το υπερφυσικό απίστευτο, αν όχι απαρχαιωμένο.

Αλλά τι ανακαλύπτουμε έχοντας ήδη μπει στον 21ο αιώνα; Οι άνθρωποι μένουν με τα μάτια ορθάνοιχτα σε τηλεοπτικές εκπομπές που προλέγουν το μέλλον και ψάχνουν απαντήσεις στις ανησυχίες τους σε μέντιουμ και σε κάρτες του Ταρώ. Μορφωμένοι, επιστήμονες, προοδευτικοί άνθρωποι έχουν τις ίδιες προλήψεις που είχαν οι πρόγονοι μας αιώνες πριν.

Ο πνευματισμός όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά μεταδίδεται από τις τηλεοράσεις ακόμη και σε πρωινές ζώνες. Ο παγανισμός είναι απλούστατα ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής. Μάγοι και μάγισσες κάθε είδους προβάλλονται από τηλεόραση, διαδίκτυο και περιοδικό τύπο, χωρίς ίχνος ντροπής. Οπαδοί της Νέας Εποχής βρίσκονται παντού, πουλώντας εναλλακτικές μεθόδους πνευματισμού με "μαγικούς" κρυστάλλους και επικοινωνώντας δήθεν με πνεύματα νεκρών. Κίβδηλα σημεία και τέρατα γίνονται αποδεκτά με πανηγυρισμούς.

627 Ησα 8:19 Και όταν σας είπωσιν, Ερωτήσατε τους έχοντας πνεύμα μαντείας και τους νεκρομάντεις, τους μορμυρίζοντας και ψιθυρίζοντας, αποκρίθητε, Ο λαός δεν θέλει ερωτήσει τον Θεόν αυτού; θέλει προστρέξει εις τους νεκρούς περί των ζώντων;

Είναι και αυτό ένα από τα σημεία που καθιστά ακόμη πιο σαφές ότι η ιστορία βαίνει στην αποκορύφωσή της, που όμως μας φανερώνει η Γραφή, πλησιάζουμε στην «παρουσία του Υιού του ανθρώπου».

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι σαγηνεύονταν από τον ουρανό και τις κινήσεις των άπειρων αστεριών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αρχαίοι λαοί να αποδώσουν στα ουράνια σώματα υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες, κατ' αυτούς, καθόριζαν το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων. Σήμερα, μετά από χιλιάδες χρόνια, πλήθος αστρολόγων επιδίδονται σε προβλέψεις που κρίνουν ακόμη και αποφάσεις αρχηγών κρατών. Ο άνθρωπος που δεν έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς, μια αξία ζωής και βρίσκεται μακριά από την πνευματική καθοδήγηση της Εκκλησίας ψάχνει απελπισμένα να στηριχθεί σε κάθε είδους προβλέψεις που αφορούν το μέλλον του. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που βρίσκονται σε πνευματικό τέλμα και έτσι οι κάθε λογής αστρολόγοι κάνουν χρυσές δουλειές.

Δεν υπάρχει σήμερα τηλεοπτική εκπομπή κυρίως της πρωινής ζώνης ή περιοδικό ποικίλης ύλης, που να μην έχει αστρολογικές προβλέψεις. Μάλιστα μας χρυσώνουν το χάπι λέγοντας ότι ο τρόπος που διαβάζουν τους αστρολογικούς χάρτες είναι απολύτως επιστημονικός, με χρήση πλέον ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ο.κ..

Δύο μόνο επιχειρήματα από τα πολλά για την απόδειξη του αβάσιμου των αστρολογικών προβλέψεων:

1. πως είναι δυνατόν η ανθρώπινη ζωή να επηρεάζεται από έναν μόνο, απόλυτα συγκεκριμένο αστρικό σχηματισμό, όταν κάθε στιγμή στον ουράνιο θόλο βρίσκονται δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα;

2. πως είναι δυνατόν να αποδίδονται χαρακτηριστικά στον άνθρωπο με βάση το ζώδιο του π.χ. η εκδικητικότητα όταν είναι σκορπιός στηριζόμενοι σε μια απολύτως υποκειμενική άποψη των αρχαίων Ελλήνων που φαντάστηκαν απλώς ότι συγκεκριμένος αστερισμός στον ουρανό είχε το σχήμα του σκορπιού; Οι κινέζοι που συνέδεσαν τους αστερισμούς με άλλα ζώα προφανώς αποδίδουν άλλα χαρακτηριστικά στον ίδιο άνθρωπο.

Είναι γεγονός ότι μπορεί κανείς να αναφερθεί σε άπειρα επιχειρήματα που καταρρίπτουν το αστρολογικό οικοδόμημα. Αυτό όμως που πρέπει να έχουν ύπ' όψιν κυρίως οι χριστιανοί είναι ένα: Η αστρολογία όταν έχει να αντιμετωπίσει τα λογικά επιχειρήματα της επιστήμης και τις αιτιάσεις της κοινής λογικής απαντά ότι έχει μεταφυσική διάσταση. Άρα παραδέχεται ότι η βάση πάνω στην οποία κινείται και οι μεθοδολογία της είναι θρησκευτικής τάξεως. Φυσικά ένας συνειδητοποιημένος χριστιανός δεν αφήνει τη ζωή του έρμαιο στις κινήσεις των άστρων. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη χάρη και την πρόνοια του Θεού και προσπαθεί μέσα από πνευματική και σωματική άσκηση να προκόψει προς όφελος του ιδίου και των αδελφών του.

118 Λευ 20:6 Και ψυχή, ήτις ακολουθήση τους έχοντας πνεύμα μαντείας και τους επαοιδούς, διά να πορνεύη κατόπιν αυτών, θέλ